Hemne

Det sier Ståle Vaag, som i snart ett år har vært en av Norges fem representanter i Europarådets kommunalkongress. Til sammen 324 medlemmer fra de 47 medlemslandene i Europarådet sitter i kongressen.

— Jeg er stolt over å være en av fem nordmenn der. Det var litt som i guttedagene da jeg ble tatt ut på kretslaget i fotball. Jeg var stolt over å representere kretsen da også, sier Ståle Vaag, som var ordfører i Hemne i to perioder før han, noe overraskende på mange, ble vraket i 2015.

Flere nivå

Europarådet, med hovedsete i Strasbourg i Frankrike, ble stiftet i 1949. Thorbjørn Jagland er øverste leder som generalsekretær. Europarådet har ingenting med EU å gjøre, men 28 av de 47 medlemslandene er EU-medlemmer.

Selve Europarådet består av generalsekretær og de 47 landenes utenriksministere. I tillegg består det av parlamentsrådet med sine 318 medlemmer, som er stortingsrepresentanter fra de 47 landene. Antall medlemmer fra hvert land er basert på innbyggertall. Norge har med fem i dette rådet. Til sist har Europarådet sin kommunalkongress bestående i hovedsak av kommune- og fylkesordførere. Kongressen ble etablert i 1994, og det er her Ståle Vaag ble innvalgt.

Med i kontrollutvalget

— Etter kommunevalget i 2015, foreslo Sør-Trøndelag Arbeierparti meg som styreleder i KS i Sør-Trøndelag, noe jeg også ble med full tilslutning fra alle fylkespartiene, faktisk. Jeg ble deretter valgt inn i KS' sentralstyre. Det er dette vervet som er bakgrunnen for at jeg oppnevnt i Europarådets kommunalkongress. Det er utenriksdepartementet som har gitt KS mandat til å foreta en slik oppnevning, forteller Ståle Vaag.

Og for å komplettere den noe innfløkte kabalen, ble så de fem norske representantene fra kommunalkongressen, fordelt på hvert sitt lokal- og regionalkammer. Vaag, som altså per definisjon er lokalpolitiker, sitter i det førstnevnte sammen med ordføreren i Vennesla. De tre øvrige er fylkesordførerne i Sogn og Fjordane og Nordland, samt styrelederen i KS.

Til sist, hører det også med til historien at Ståle Vaag, som tre av de fem valgte fra Norge, ble innvalgt i The Monitoring Commitee.

— Kontrollutvalget er vel det nærmeste vi kommer et norsk begrep på dette, kommenterer Vaag.

Vil bli valgobservatør

Demokrati, rettssikkerhet og menneskerettigheter er tre hovedområder Europarådet jobber med. Måten rådet er sammensatt på, indikerer også at de tar opp tema som angår nasjonalt, regionalt og lokalt nivå i medlemslandene.

— Et utrolig spennende arbeid, der vi eksempelvis i kontrollkomiteen sender ut observatører for å overvåke valgene i de forskjellige landene. Observatørene, som er medlemmer av kommunalkongressen, rapporterer tilbake til kongressen med eventuelle forslag til endringer og uregelmessigheter. Da skal kongressen i neste omgang komme med forslag til endringer. Det kan bli friske diskusjoner. Det er slett ikke sikkert at representantene fra de landene vi diskuterer er enige, sier Vaag.

— Du kan selv også bli valgobservatør?

— Dette er basert på frivillighet, og ja – jeg kan tenke meg å prøve, men ikke før jeg har litt mer erfaring. Jeg er jo en førstereisgutt ennå, selv etter å ha vært med i et års tid.

— Jeg skal ta ordet!

Ja, for han er fortsatt som en «fersking» å regne i denne europeiske makteliten, Ståle Vaag. Ikke minst kan det by på utfordringer å henge med i svingene reint språklig.

— Engelsk er det offisielle språket, men hvert lands utsending kan bestille egne tolker, en yrkesgruppe som for øvrig har imponert meg voldsomt. De oversetter både verbalt og det som følelsesmessig kommer fram i de ulike innleggene.

— Men det er en helt egen sjargong, med utrolig mange spesialord og -uttrykk, som benyttes under samlingene. Det blir ikke som å sitte på en engelsk pub og snakke med en innfødt om fotball. Derfor har jeg ikke tatt ordet i plenum ennå.

— Men du har hatt lyst...?

— Ja, hver gang når vi har møter! Og da er det spontane reaksjoner jeg kunne ha tenkt meg å gi uttrykk for. Men, altså, jeg har ikke «turt» så langt. Du får litt respekt for stundens alvor når du ser at det sitter representanter der som sikkert har vært med siden oppstarten av kommunalkongressen i 1994. Men jeg skal ta ordet en dag!

Langturer

Kongressen har møter to ganger i året; vår og høst. I tillegg har kontrollutvalget ytterligere to samlinger. Disse to holdes i medlemslandene etter en slags turnus. Norge har selvsagt også vært vertskap.

Ståle Vaag har så langt deltatt på slike møter i kontrollutvalget i Hellas og Ukraina.

— Kontrollkomiteen må ha hyppigere møter enn kongressen på grunn av sakenes aktualitet, det er forståelig. Men det blir uansett litt tungvint når du skal på en éndags samling og må reise ned dagen før og hjem igjen neste dag. Det går altså med tre hele dager til ett møte. Spesielt turen til Ukraina besto av mange mellomlandinger og «omveier» rundt om i Europa. Vi måtte faktisk reise så langt sør som til Istanbul for å komme oss hjem på den turen, forteller han.

Talsmann for 820 mill.

— Er det ting som skjer i Europa som opptar deg i dag, men som du ikke var så opptatt av før du ble med i Europarådet?

— Ja, jeg må tilstå det. Du blir selvsagt engasjert når du sitter midt oppi det på denne måten. Fra jeg ble innvalgt, er det to ting som har gjort sterkt inntrykk; situasjonen i Tyrkia, der Erdogan for eksempel arresterer journalister og andre som står for andre meninger og syn enn det han selv har, og Hellas' og Italias raushet når det gjelder flyktningstrømmen over Middelhavet. I dag er jeg mer kritisk til ting jeg ser og hører i media enn før. Det er alltid langt mer komplekst og sammensatt enn det de tabloide nyhetskanalene formidler. Derfor er det så utrolig spennende å ha et slikt verv, der du faktisk får høre hva som egentlig skjer, og i neste omgang er med på å påvirke det som skjer i Europa – ut fra ulike konfliktnivå – i debattene.

— Hva føler du at du har utrettet så langt?

— Jeg, Ståle Vaag, har nok ikke utrettet noe som helst etter så kort tid. Men det gir en god følelse å være en del av et europeisk fellesskap der du kan bidra til at folk får det bedre. Europarådet er jo tross alt organet som har bidratt til at alle medlemslandene har avskaffet dødsstraff og har etablert Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Derfor er det en ære å få lov til å være Norges representant og diskutere grunnleggende viktige ting for over 820 millioner mennesker, som er det antallet Europarådet omfatter, sier Ståle Vaag.

Det er med andre ulike dimensjoner fra det å være ordfører for ca. 4200 mennesker i Hemne – en bitte liten kommune i Europa, til å være en folkevalgt for et så stort fellesskap. Akkurat dét har Ståle Vaag stor respekt for.

EUROPARÅDET

* Stiftet i 1949 av ti land. Norge var ett av dem.

* Generalsekretær er Thorbjørn Jagland (første nordmann, valgt i 2009, og den første generalsekretæren som er gjenvalgt).

* Er den ledende menneskerettighetsorganisasjonen på det europeiske kontinentet.

* Samtlige 47 medlemsland har signert Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen. Den europeiske menneskerettighetsdomstolen overvåker at den blir iverksatt.

* Europarådet jobber for ytrings-/pressefrihet, likhet og minoritetsvern, og har iverksatt kampanjer knyttet til tema som barnevern, internettbaserte hatytringer og rettigheter for romfolket, Europas største minoritet.

* Europarådet bistår også medlemslandene i kampen mot korrupsjon og terrorisme, og fremmer arbeidet for menneskerettighetene gjennom internasjonale konvensjoner for forebygging og bekjempelse av vold mot kvinner, vold i nære relasjoner og cyberkriminalitet. Rådet overvåker medlemslandenes utvikling på disse områdene.

Kilde: Europarådet