Ingen i de to øverste divisjonene for kvinner har mer folk på tribunen enn damelaget til KIL/Hemne. Jentene trekker mer folk enn topplagene LSK Kvinner, Stabæk og Avaldsnes.

Laget var i 2. divisjon i perioden 2008–2011. Deretter ble det nedrykk til 3. divisjon, der de kjempet i toppen i flere år. I 2015 klarte de endelig å komme seg opp igjen, etter 18 seire på 18 kamper og 135 scorede mål.

Målet var ambisiøst før comebacket i 2. divisjon: Kjempe i toppen. De klarte de til gagns. 2016-sesongen endte med opprykk nummer to på like mange år for mannskapet til trener Per Erik Bjerksæter.

Og med de gode resultatene, strømmer også publikum til kamp. De vil være med på happeningen i den lille bygda Kyrksæterøra i Hemne kommune.

Drømmestart

Premieren i 1. divisjon endte med seier. Og på de fire første kampene sto damelaget igjen med tre seire. Til og med opprykkskandidat Lyn ble slått.

Etterpå har virkeligheten innhentet dem litt. Etter ti kamper har de nå sju tap. Det betyr en 10. plass av totalt 12 lag. Foreløpig ligger KIL/Hemne akkurat over nedrykksstreken, foran Fløya og Kongsvinger.

Men uansett: Publikum svikter ikke. Tallene viser et gjennomsnitt på 375 tilskuere, med toppnotering i sesongpremieren mot Fløya hvor hele 535 tilskuere troppet opp for å støtte laget.

Til sammenligning har Avaldsnes i Toppserien et snitt på 280 tilskuere etter halvspilt sesong, skriver nettstedet Serieforeningen for kvinnefotball.

Stor fotballinteresse

- Laget har alle de siste årene hatt godt over 100 tilskuere på hver kamp, men interessen har selvfølgelig økt med resultatene, sier trener Bjerksæter til nettstedet.

Han forteller om en generell stor fotballinteresse i lokalmiljøet, og at flere tilskuere er fast inventar både på senior- og aldersbestemte kamper. De fleste kjenner noen som spiller på laget. Og uten konkurranse fra mange andre klubber i nærområdet, blir valget enkelt for publikum.

- Vi tror også det er viktig å ha noe mer enn «bare» en fotballkamp. Klubben har en egen arrangementskomité som gjør en strålende jobb. I tillegg arrangeres det både måltips og pauseunderholdning på kampene både til herre- og kvinnelag. Dette gjør at trivselsfaktoren på Hemne Sparebank Arena er stor, sier han.

Lokale jenter

KIL/Hemne er et lag som har hatt enorm fremgang med stort sett de samme spillerne og for det meste lokale jenter. Bjerksæter poengterer imidlertid at det er en utfordring å rykke opp til 1. divisjon, blant annet ved å rekruttere talenter.

- Våre konkurrenter rekrutterer spillere fra store geografiske områder og gjerne spillere som kommer fra andrelagene til toppserieklubbene eller talenter som spiller på yngre landslag. For vår del ønsker vi å ha en lokal forankring uansett nivå vi spiller på. Vi ser at kvinnefotballen er veldig sårbar og at flere lag som har sportslig nedtur ofte har problemer med å opprettholde driften. Derfor er det viktig å ha med seg at tilbudet til lokale spillere ikke skal forsvinne som en følge av et eventuelt nedrykk, forklarer han til kvinnefotball-nettstedet.

Klubbhistorien

Hemne er en kommune med drøyt fire tusen innbyggere. KIL/Hemne fotball ble en realitet i 1998, da klubbene Kyrksæterøra idrettslag og Hemne Ballklubb ble slått sammen. Dette ble umiddelbart en sportslig suksess.

Herrelaget rykket allerede første sesong opp til tredje nivå i Norsk fotball. Én av profilene på dette laget var Erik Hoftun, som senere spilte både i Molde, Rosenborg og på landslaget. Etter denne «storhetsperioden» ble det noe tyngre år, før laget hevdet seg i tidsrommet 2000 til 2010. I denne perioden fostret også klubben spillere som Ardian Gashi, Vegard Forren og noe senere Pål André Helland og Magnus Stamnestrø.

Klubben har i hele perioden også hatt et damelag. Damelaget har stort sett levd litt i skyggen av herrelaget, men har blant annet fått fram Maren Snekvik, som tidligere også har spilt i Kattem, Trondheims-Ørn og Grand Bodø.

Flagget til «Robærje supporterklubb» har hvilt seg litt noen år (var opprinnelig laget til støtte for herrelaget), men er tatt fram igjen nå når damene er i 1. divisjon. Foto: John M. Myrhaug