Sveen har nå holdt på med paragliding i 18 år og han forteller at alt må stemme for å få til en så lang tur. Fredag ettermiddag var akkurat en slik dag hvor alt stemte.

- Jeg skulle i utgangspunktet slå min personlige rekord på 112 kilometer og jeg merket i grunnen ganske tidlig at dette ville bli en lang tur. Værforholdene var helt perfekte og jeg var oppe på 2800 meter høyde, men lå for det meste mellom 1800 og 2000 meter, forteller Sveen.

God planlegging

Rindalingen forteller at slike turer må planlegges om det skal gå langt.

- Planleggingen på kort sikt går på å studere kart og værmeldinger. Så må du passe på å ha fulladet instrumentene og at alt utstyret er i orden. Så må du sørge for å ha en god matpakke, gode kleder og at du har batteri på telefonen. Du må drikke en del tidlig på morgenen, men slutte to-tre timer før du starter. Kroppen trenger den nødvendige næringen, forteller Sveen.

Han tror det er mange i Norge som kan utføre en slik tur, men da må du ha en god dose flaks med været og erfaring.

- Du må hele tiden lete etter oppadgående luftstrømmer. Jeg bruker instrumentene for å finne frem til det. Kunsten er å finne luft å skli. Det er en evig kamp etter å finne luft, sier Sveen.

Lang tur hjem

Etter han passerte Trysil forsvant også skyene og solen var på vei ned. Da fikk han ikke lenger den nødvendige luften for å holde seg oppe. Sveen måtte da begynne å planlegge den lange turen hjem til Rindal.

- Da var det bare å finne seg en plass å lande og etter syv timer og 39 minutter i luften måtte jeg voldsomt på do. Jeg var ikke sikker på hvor jeg var da jeg landet, men fant meg en veg og fikk haik tilbake til Trysil hvor jeg tok meg to glass øl og noe mat. Dagen etter tok jeg buss til Elverum og tog til Berkåk hvor bilen min sto. Jeg var hjemme sent lørdag kveld, sier Sveen.

Nordisk rekord

Planen som i utgangspunktet var å slå sin egen personlige rekord endte med både norsk og nordisk rekord. Sveen tror ikke han kommer til å gjøre flere forsøk på å forbedre den rekorden.

- Jeg er veldig ydmyk for å ha tatt en slik rekord. Jeg tror ikke jeg kommer til å gjøre et nytt forsøk. Det er så mye som skal stemme, sier Sveen.

Vedkommende som har ansvaret for å godkjenne rekorder er på ferie, så rekorden til Sveen er enda ikke godkjent.

- Jeg er ganske trygg på at den rekorden blir min. Det skal mye til å ikke få den. Da må jeg ha flydd i luftrom der det ikke er lov og det har jeg ikke gjort, sier Sveen.

ola.rise@avisa-st.no

952 52 255