Skaun kommune satte av 150.000 kroner til eget prosjekt for sommerjobber til ungdom under 18 år for første gang i år, og tanken var at det skulle bli en fast ordning i Skaun. Nå er de unge arbeiderne i full gang med sommerjobben, og ST har vært og tatt en prat med noen av dem.

Garden neste

– Dette går kjempefint, sier Per Melby, som er arbeidsleder for Mia Esp (18 år) og Gaute Blækkan (16 år).

Han forteller at de to egentlig skulle få male stakittgjerdet rundt kirka denne dagen, men at værgudene ikke spilte på lag. Så da ble det maling på Jåren-Råbygda oppvekstsenter i stedet.

– Det er kjekt med erfaring, og jeg trives bra i jobben. Jeg har hatt sommerjobb tidligere år også og synes det er kjekt å tjene egne penger, sier Esp, som for øvrig ikke har planer om å bli vaktmester men heller skal tre inn i Garden i januar.

Utvider cv-en

Gaute Blækkan fra Viggja var én av de åtte ungdommene som fikk sommerjobb i kommunen, og er veldig fornøyd med det.

– Det er fint for å holde dagsrytmen i gang, også får jeg gjort noe i stedet for å bare sitte hjemme, sier han.

Denne dagen er det altså maling som står i fokus, men han har også ryddet loftet på Vennatunet og skal klippe plen på kommunal grunn. Blækkan har heller ingen plan om å bli vaktmester, men sikter seg inn på en økonomisk utdanning. Pengene han tjener på sommerjobben har han for øvrig ingen spesiell plan for. Det er bare kjekt å ha sommerjobb.

Interessant jobb

– Jeg har ingen arbeidserfaring fra før, så dette kommer godt med. Nå har jeg noe å skrive på cv-en min, smiler Blækkan.

På Rossvollheimen finner vi Sindre Sæther (17 år) i full vigør i sin aller første sommerjobb.

– Det er veldig spennende. De første dagene fulgte jeg noen av pleierne, så har jeg etter hvert fått prøvd meg en del selv, forteller Sæther, som synes han har interessante arbeidsoppgaver.

Sæther forteller at han ønsket seg til Rossvollheimen fordi moren og søsteren jobber der, og at jobben hørtes interessant ut. Hva utdanne seg som og hvilket yrke han velger etter hvert vet han ikke, men det kan bli militæret og politi. Til høsten skal han i hvert fall gå siste år på idrettslinjen.

Meningsfylt sommerferie

Økonomi- og personalsjef Knut Nygård forteller at bedrifter i Skaun også kunne ta inn noen av søkerne.

– Etter de opplysningene jeg har var det ingen bedrifter som meldte seg, og derfor ble det tilbud gjennom kommunen i denne omgang, sier Nygård

Det ble kartlagt hvilke enheter som kunne tenke seg å ta imot, og ungdommene ble fordelt med fire på drift- og vaktmestertjeneste, to på hjemmetjenesten og to på Rossvollheimen. Alle får jobbe i tre uker hver.

– Jeg tror tiltaket er oppfattet positiv, men vi har ikke fått oppsummert. Vil i hvert fall tro de har fått en kjærkommen inntekt, litt arbeidserfaring og en meningsfylt sommerferie, sier Nygård.

Skrape, tape og male. Dagens arbeidsoppgaver utføres ved Jåren-Råbygda oppvekstsenter for Gaute Blækkan og Mia Esp. Foto: Foto: Toril Langmo Skjetne