Mannen i 40-åra fra Orkdal må sone fire nye uker i varetekt, siktet for flere straffbare forhold.

I juni ble han varetektsfengslet for fire uker fram til sist mandag. Påtalemyndigheten begjærte åtte nye uker. Retten har bestemt at det ikke gjøres unntak fra «standarden» og har i slutningen i kjennelsen kommet fram til at han nå kan sitte fengslet fram til 14. august.

Mannens forsvarer mener det ikke foreligger grunnlag for fengsling.

Nye saker kom til

Mannen ble i juni varetektsfengslet etter at det forelå siktelse på å motarbeide rettsvesenet og å hindre offentlig tjenestemann i tjenesten. Begge disse forholdene er brudd på straffeloven.

I tillegg sto han tiltalt for fire brudd på vegtrafikkloven, blant annet for ikke å stoppe på signal fra politiet.

Tre nye saker var lagt til foran fengslingsmøtet sist mandag; skremmende eller plagsom opptreden overfor en annen person, for at han ikke etterkom pålegg om å slutte å ta opp film på lensmannskontoret og for å ha hindret politiet å ta beslag i et kjøretøy som var hans.

Siktede sto i 2015 tiltalt for flere straffbare forhold i retten. Da ble han frifunnet fordi et flertall i retten mente det var tvil om hans tilregnelighet.

I de to siste rundene har retten erklært mannen tilregnelig. Han kan dermed straffes.

Liten respekt

I vurderingen av bevismaterialet, er retten enig i betraktningene fra det første fengslingsmøtet, der det ble særlig vekt på siktedes egne videoopptak som er publisert på mannens åpne Facebook-profil.

Slutningen i kjennelsen er basert på gjentakelsesfare. Det vises blant annet til siktedes opptreden i retten, der han i liten grad var i stand til å respektere de rammer som ble satt.

Gjentakelsesfaren knyttes primært til siktelsens punkt om å motarbeide rettsvesenet. Mannen har blant annet oppsøkt lensmannen i Orkdal og Agdenes på hans privatadresse ved to anledninger. På sin egen Facebook-profil, omtaler han polititjenestefolk med nedsettende karakteristikker «live» mens hans selv filmer.

Retten har ikke kommet fram til at det finnes alternativer til fengsling etter straffeprosesslovens bestemmelser.

Tilregnelig

Mannen har en oppfatning om at staten har tatt over eierskapet til mennesker med personnummer. Dette er han sterkt imot.

«Siktede har over tid gitt uttrykk for et avvikende samfunnssyn, og bygger sine oppfatninger i stor grad på en forståelse av «samfunnspakten»», heter det i kjennelsen fra juni, men retten understreker at han er i sin fulle rett til å ha de oppfatninger han har.

Mannen har eksempelvis tatt i bruk et annet og mer «generelt» navn enn sitt døpenavn, han har ikke konto i banken, han har ikke jobb og han tar ikke imot noen form for offentlig stønad. Dette fordi han mener staten ikke har fått fullmakt til å bruke hans navn og personnummer.

Mannens ideologi knyttet til at han oppfatter seg som «statens ulovlige eiendom», er utbredt og har støtte i en gruppe han synes å ha utbredt kontakt med.