Snillfjord

Nina Mjør, som sitter i kommunestyret for Senterpartiet og er tidligere varaordfører i Snillfjord, vil føle seg snytt dersom det ikke blir eiendomsskatt i nye Orkland.

Bakgrunnen er at politikerne i Snillfjord i sin tid sa ja til utbygging av vindmøller for å få eiendomsskatt. Praktisk tale hele vindmølleparken som skal bygges vil havne i nye Orkland kommune. Som ST skrev torsdag, er det mest stemning for å si nei til eiendomsskatt i Orkland – hvis de kan unngå det.

Kun ødeleggelser

— Det var et avgjørende argument her i Snillfjord å si ja under forutsetning av at vi fikk inntekter i form av eiendomsskatt, sier Mjør.

Inntektene de første åra er estimert til 7–8 millioner kroner, et beløp som også omfatter eiendomsskatt fra kraftlinja fra Snillfjord, gjennom Hemne til Surnadal.

— Det er voldsomt mye penger. I Snillfjord så vi muligheten til å bygge både veier og annen infrastruktur av slike inntekter, som også ville være faste inntekter. Dersom det ikke blir eiendomsskatt i Orkland, vil vi sitte igjen med store naturødeleggelser. Derfor vil jeg, og jeg vil tro mange snillfjordinger med meg, føle oss snytt, sier Nina Mjør.

Greit uten

Fullt så kategorisk er ikke Steinar Berdal (Sp).

— Vi sa nok ja til vindmøller fordi vi da ville få store inntekter i form av eiendomsskatt, det var absolutt en medvirkende årsak. 7–8 millioner kroner er en stor andel av Snillfjords budsjett. Men når det er sagt, er jeg ingen tilhenger av eiendomsskatt hvis vi ikke må, sier Berdal.

Han håper derfor at det skal være mulig å drive Orkland uten denne skatten.

— Skulle Snillfjord ha fortsatt som egen kommune, ville det vært veldig ille å miste eiendomsskatten. Men jeg synes det er greit å kunne drive en ny kommune uten eiendomsskatt dersom det er mulig, sier han.

— Vil noen føle seg snytt ved å «gi bort» fjellene helt gratis?

— Jeg ser ikke bort fra at noen vil føle det slik.

Tillit til Orkland

Reidar Klungervik (Ap) fester lit til at det nye kommunestyret i Orkland gjør de riktige valgene.

— Vi må forutsette at nye Orkland kommune får en god nok økonomi til å ivareta distriktene, og jeg forutsetter at det nye kommunestyret i den nye kommunen gjør de riktige vurderingene. Det blir opp til det nye kommunestyret å ta stilling til dette spørsmålet, sier Klungervik.

Han tror i motsetning til Mjør og Berdal at ingen vil føle seg snytt.

— Nei, det tror jeg ikke. Eiendomsskatt har ingen direkte påvirkning på den enkelte innbyggeren, og grunneierne vil få sin kompensasjon uavhengig av eiendomsskatt eller ikke. Forutsetningen for å si ja var å bedre økonomien i distriktene, og det har jeg tillit til at nye Orkland greier, sier han.

Kun SV sier ja?

I ST torsdag, var det Orkdal SVs Kjell Rønningsbakk som frontet ja-siden for eiendomsskatt i Orkland. Rønningsbakk vil ha eiendomsskatt for både verker/bruk og husholdninger, men med et bunnfradrag på hele 5 millioner for bolighus. Det betyr at bare et fåtall må betale.

Ordførerne i Orkdal, Meldal og Agdenes er imidlertid av den oppfatning at de helst vil unngå eiendomsskatt hvis de kan. John Lernes, ordfører i Snillfjord, overlater spørsmålet til kommunestyret i nye Orkland, da han selv bor på den en kanten av kommunen som går i retning Hitra.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300