Orkdal

Det sier Anton Rikstad, som er fiskeforvalter hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag. Den siste tiden har han jobbet mye for å finne årsaken til at gjedde er havnet i flere nordtrønderske fiskevatn. Det er ingen enkel oppgave, for ingen vil fortelle hvordan det har gått til at gjedda har havnet i vassdrag der den ikke hører hjemme.

Gjeddemafia

Den samme problematikken finnes også i sørfylket, blant annet i Sika i Orkdal. Rikstad er opprinnelig orkdaling, og ST møtte ham da han i går var innom Orkanger på vei til hytta ved Fjellkjøsvatnet.

- Jeg har gått så langt som til å kalle dette en gjeddemafia. Jeg vet ikke hvem de er, eller hvor de kommer fra, men det er noe mystisk med dette, sier Rikstad som tror det handler om organisert miljøkriminalitet.

- Sika er typisk

- Du har jobbet med problematikken i Nord-Trøndelag. Tror du at det er den samme «mafiaen» som står bak utsettinga i Sika også?

- Ja, det kan tyde på det. Det er ikke tilfeldig hvilke vatn som blir valgt. De setter ut gjedda i sivvatn, for det er gjedda avhengig av for å gyte og jakte. Akkurat som i Sika. Dette er et helt typisk vatn for organisert utsetting av gjedde, sier Rikstad og peker mot sivet i vatnet.

- Hvorfor er det så problematisk at gjedda blir satt ut?

- Det er alltid negativt for miljøet med utsetting av fremmede arter. Når det gjelder gjedda, spiser den opp arter som er der allerede, den fører med seg parasitter og den kan føre med seg sykdom. Den kan også endre vannkvaliteten fordi den griper inn i og forstyrrer det eksisterende økosystemet.

Fremmed art

Gjedde hører nemlig ikke naturlig hjemme i trønderske vatn.

- Opprinnelig var det ikke gjedde i Trøndelag, kanskje med unntak av Røros-området. Vi har hatt problemer i flere år nå med ulovlig utsetting av gjedde. Nå nylig oppdaget vi at det var satt ut gjedde i Hovdalsvatnet, som er Frostas drikkevannskilde.

Resultatet av utsettinga er blant annet at gjedda spiser opp den naturlige ørretbestanden.

- Jeg husker da jeg var guttungen. Da syklet vi opp til Sika for å fiske ørret. Nå er det svært lite ørret igjen her, fordi gjedda har spist den opp.

200 år gammel art

En annen art som er truet av gjeddas tilstedeværelse, er elvemuslingen.

- Dette er en svært spesiell art, som blant annet finnes i innløpsbekken til Sika. Den kan bli 15 centimeter og 200 år gammel. Men den er helt avhengig av ørreten for å kunne formere seg, og når gjedda spiser opp ørreten, er også elvemuslingen truet. Sika er den eneste plassen i orklavassdraget hvor det finnes elvemusling, forteller Rikstad.

Ut fra det Rikstad kjenner til i langt, er det satt ut gjedde i om lag ti vatn de siste ti årene, blant disse finner vi altså Sika.

- Og ikke nok med at de setter ut gjedde. Når gjedda har spist opp ørreten, setter de ut annen fisk som gjedda kan spise, for eksempel sik. Det har skjedd i et vatn i Steinkjer.

Privat dusør

Saken er nå havnet på politiets bord, og vil bli etterforsket som miljøkriminalitet. Blir man tatt, kan man bli straffet med opp til tre års fengsel.

- Det er mye som tyder på at dette er organisert, men ingen vil fortelle noe. Politiet har derfor så langt ikke kommet noen vei med de sakene som vi har anmeldt.

Rikstad er så engasjert i dette at han har satt opp en privat dusør til den som kommer med avgjørende opplysninger:

- Jeg har personlig satt opp dusør på en stor villaks til den som kan hjelpe oss med å oppklare dette. Vi må få statuert et eksempel for å få litt avskrekking. Dette er kriminalitet, og vi burde absolutt ha fått fakket noen.

Det er nå bestemt at Sika skal rotenonbehandles for å få bukt med gjeddeproblemet. Foto: Jonas Holen