For snart hundre år siden var beveren så å si utryddet i Midt-Norge, og det var lite igjen av arten i hele landet. Christian Thams, som på den tida var i ferd med å gjøre Songlia til sitt jaktrike, satte ut bever - og var dermed en av dem som bidro til å få stammen opp igjen.

Senere gikk bestanden tilbake igjen, inntil Emil Carlsen og Carl Brox på nytt satte ut bever i Songlia på slutten av 60-tallet.

Hovedboligen

Den største gnageren vi har i Norge lever derfor fortsatt i beste velgående i Songlia, og det er lett å se sporene etter denne ingeniøren av et dyr. Like før man kommer til Songlia, kjører man over ei trebru som går over Sagbekken. Om man ser mot høyre idet man kommer på brua, vil man se en stor ansamling kvister til høyre på elvebredden.

Dette er Songli-beverens hovedbolig.

Generasjonsbolig

Dette er noe av det BBC ønsker å se når de kommer på besøk til Songlia i august.

Steve Halsetrønning, som er en av dem som har hatt nærkontakt med beveren i Songlia, bekrefter at dette er selve hovedhytta.

- Jeg vet at det har vært beverhytter innover i Grytdalen, men jeg er usikker på om de overvintrer der. Sommers tid kan de ha flere hytter som de overnatter i, men de har som regel ei stor hytte som de bor i om vinteren. Og da kan det være opp til ti dyr i samme hytta, for beveren overvintrer gjerne i generasjonsboliger.

Arbeidsmaur

Beveren er en skikkelig arbeidsmaur, og jobber utrettelig med å skaffe materiale til bopelen sin. Enkelte steder lager de også egne dammer, og både dammene og hyttene er ingeniørkunst på et så høyt nivå som man kan forvente av et dyr.

Den bruker de sylskarpe tennene til å gnage over grener og kvister, og den bruker bare et kvarter på å gnage over et tre med en omkrets på opp mot 20 centimenter.

Hyttene lages ofte slik at deler av de ligger under vann, og de kan være opptil et par meter høye og flere meter lange og brede. For å sikre seg at den har mat gjennom vinteren, fester de gjerne tre til bunnen på vannet slik at de har tilgang til mat under isen.

- Dette er fantastiske ingeniører, sier Halsetrønning som har fått flere blinkskudd med fotoapparatet.

Christian Thams var den første som satte ut bever i Songlia. Foto: Steve Halsetrønning