Hemne

8. august skal formannskapet i Hemne møtes i ekstraordinært møte for å behandle en forespørsel fra Lerøy Midt AS om forslag til reguleringsplan for settefiskanlegget i Belsvika med tanke på utvidelse.

Saken legges fram med alternative tilrådinger;

Kommunen stiller seg positiv til at det utarbeides planforslag.

Kommunen ønsker ikke at det arbeides planforslag.

Hele prosjektet er med andre ord i en tidlig fase.

Lover ikke realisering

Adm. dir. Sven Amund Fjeldvær i Lerøy Midt AS sier at formannskapet i Hemne nå får seg forelagt selskapets ønske om omregulering av et areal ved det eksisterende settefiskanlegget med tanke på utvidelse.

— I den forbindelse har vi ved hjelp av arkitekt fått laget noen skisser som gir et bilde av hvordan det kanskje blir. Dette for å hjelpe formannskapets medlemmer i saksgangen, sier Fjeldvær.

Prosessen er tidkrevende.

— Omregulering vil ta lang tid med mange høringsinstanser, og vi ønsker allerede nå å komme i gang med prosessen hvis vi på et senere tidspunkt ønsker å realisere planene om utvidelse, sier han.

Det foreligger med andre ord ikke noe vedtak om investering fra selskapets side, og de kjører nå en prosess for i første omgang å få svar fra politikerne i Hemne på om de skal fortsette planene om å utvide.

Nærmere campingplassen

Anlegget i Belsvika er et av fem anlegg som Lerøy Midt AS har produksjon av smolt på i dag. Dette er også det største – og trolig det største i verden med en produksjon på 1120 tonn biomasse årlig. En realisering av utvidelsesplanene i Belsvika vil øke produksjonen til 4000 tonn. For å redusere produksjonstida i sjø, vil smoltstørrelsen i et nytt anlegg øke fra 80 til 300 gram, ifølge saksframlegget til formannskapet.

Beliggenheten for utvidelsen vil ligge sørøst for dagens produksjonshaller i retning campingplassen, som er nabo til anlegget. Avtale med grunneier om kjøp av nødvendig areal er allerede på plass.

Ny detaljregulering

Utvidelsen vil også kreve utfylling på om lag 3500 kubikkmeter i sjø. Masse som må sprenges ut i bakkant av det nye anlegget benyttes til utfylling.

Området er avsatt til næringsbebyggelse, fiske og LNF. Ifølge saksbehandler er tiltaket delvis i strid med kommuneplanens arealdel. Det er en betydelig utvidelse sammenlignet med dagens anlegg. Derfor har Hemne kommune konkludert med at det planlagte tiltaket vil utløse krav om ny detaljregulering, konsekvensutredning og planprogram.

Må ofre dyrkamark

Ordfører Odd Jarle Svanem tror politikerne vil stille seg positive til saken.

— Ja, det tror jeg. Vi kan få en diskusjon om jordvern, da det vil gå med en liten andel dyrkamark. Men jeg tror det vil veie tyngre at dette arealet er viktig for Lerøy. At de også har avtale med grunneier er både en god start og et viktig signal, sier Svanem.

— Hvordan ser du på at anlegget, med en utvidelse, vil rykke enda nærmere campingplassen?

— Dette er et anlegg uten støy, og det er ikke snakk om en ny virksomhet, så jeg tror ikke det skal bli konfliktfylt, sier Odd Jarle Svanem.

Erna åpnet

Erna Solberg åpnet anlegget til 350 millioner kroner i august 2013. Ifølge Sven Amund Fjeldvær har det svart til forventningene.

— Avdelingen i Belsvika har fra første dag innfridd forventningene, både når det gjelder produksjon og kvalitet, sier Fjeldvær, som også roser Hemne kommune.

— Kommunen har vært upåklagelig hele veien, og vi både håper og tror det skal fortsette, sier han.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300

Erna Solberg under åpninga i august 2013. Foto: Marte Mona