Senterpartiet vil ha en sterk offentlig skole som er i stadig utvikling for å være best mulig. Kvaliteten på utdanningen skal ikke være styrt av geografi eller sosial bakgrunn. Senterpartiet ønsker en desentralisert skolestruktur både i grunnskolen og videregående skole, der skolene utnytter lokale og regionale fortrinn og spiller på lag med lokalmiljøet. I 2018 samles Trøndelag til en stor fylkeskommune. Senterpartiet er tydelig på at det fortsatt skal være et desentralisert videregående skoletilbud også i «nye» Trøndelag.

Senterpartiet vil ha et bredt tilbud i videregående utdanning i hele landet. Skal alle få et godt utdanningstilbud, og flest mulig ha muligheten til å bo hjemme mens de går på videregående skole, må det legges til rette for dette. Elever som må flytte på hybel for å fullføre utdanningen skal ikke komme dårligere ut økonomisk enn hjemmeboende elever.

Senterpartiet vil styrke yrkesfagenes status og satse kraftig på å øke antallet lærlingeplasser. Vårt mål er å øke rekrutteringa til yrkesfag, bedre kvalitet på opplæringa, og redusere kostnaden ved å ta fagopplæring. I 2016 vedtok regjeringen å gjøre borteboerstipendet til en behovsprøvd ordning. I praksis betyr dette at man påfører borteboende dårligere økonomi en andre. Senterpartiet mener dette er dårlig distriktspolitikk og at det vil ha negativ effekt på rekrutteringa av ungdom til yrkesfag. Senterpartiet vil avvikle behovsprøving av bostipend slik at dette igjen blir en ordning for borteboende elever, og i tillegg øke stipendet.

Senterpartiet mener en sterk fellesskole er viktig ! I et stadig mer mangfoldig samfunn er gode felles møtearenaer viktig, og barneskolen er kanskje den viktigste møteplassen. Trivsel og trygghet er grunnleggende forutsetninger for læring. Senterpartiet vil arbeide hardt for å bekjempe mobbing. Målet er at ALLE skal trives i skolen slik at de kan utnytte sitt potensial for læring og utvikling. Mobbetilfeller skal håndteres lokalt av skoleledelsen på den enkelte skole, kun unntaksvis vil det være snakk om flytting av elever, og da er det i prinsippet mobberen som skal flyttes.

Senterpartiet går til valg på; Mindre testing-mer læring, Elevens ferdigheter skal løftes både praktisk og teoretisk, Skolemat til alle.

Rasmus Skålholt,

Fylkestinget og Komité for opplæring, listekandidat for Sør-Trøndelag SP ved stortingsvalget.