Det er NRK Trøndelag som i morgentimene torsdag melder at Tomas Iver Hallem (Sp) mes sannsynlig blir ny fylkesvaraordfører når Sør- og Nord-Trøndelag slår seg sammen fra nyttår.

– Vi i de rødgrønne partiene har signert en samarbeidsavtale, og der er det klart at Senterpartiet skal ha fylkesvaraordføreren, mens Arbeiderpartiet skal ha fylkesordføreren, sier Tommy Reinås i Miljøpartiet.

Bestemmes 4. oktober

I dag er det Senterpartiets Gunn Iversen Stokke, hjemmehørende i Skaun, som innehar vervet som fylkesvaraordfører. Men Reinås regner med at dette vervet vil gå til Tomas Iver Hallem (Sp). Hallem er fylkesleder i Nord-trøndelag Senterparti.

Kirsti Leirtrø er leder i Arbeiderpartigruppa i Sør-Trøndelag og bekrefter at Senterpartiet skal ha fylkesvaraordføreren og at Arbeiderpartiet ennå ikke har bestemt om Mevassvik eller Sandvik skal bli fylkesordfører.

– Den endelige avgjørelsen vil bli tatt 4. oktober. Det er alltid vanskelig å skal slå sammen to partier til ett, men det vil gå greit, sier hun.

Nyvalg i 2019

Hun hevder at hverken kjønn eller geografi vil bli avgjørende for hvem som blir ny fylkesordfører.

– Dette med kjønn og geografi tror jeg ikke vi skal ta veldig mye hensyn til. Dette vervet gjelder for to år, så får vi et nyvalg i 2019, sier hun.

Forberedt

Til ST sier Gunn Iversen Stokke at det fortsatt er åpent om det blir hun eller Hallem som blir fylkesvaraordfører, ettersom Ap ennå ikke har bestemt seg for hvem de vil ha som fylkesordfører.

- Vi er enige om fordelingen mellom Ap og Sp, og at vi må ha en fra hvert fylke. Så nå venter vi egentlig på hva Ap bestemmer seg for, sier Stokke.

Samtidig er hun forberedt på å måtte gi fra seg vervet.

- Dette har vi visst om helt siden avgjørelsen om å slå sammen de to fylkene ble tatt. Men jeg er ikke bekymret for at jeg skal få lite eller uviktige oppgaver, sier Stokke.