Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) besøkte lørdag formiddag Thamspaviljongen på Bårdshaug på Orkanger. Til stede var også hennes partikolleger i Orkdal og Agdenes, Marie Richter og Jan Grønningen, Sør-Trøndelag Høyres andrekandidat på stortinget før valget, Mari Holm Lønseth, Orkdal-ordfører Oddbjørn Bang (Sp), samt Olav Sigurd Kvaale og Oddmund Stenset fra Prosjektet Heimatt, som har fått Thamspaviljongen tilbake til Norge fra USA.

Les også: USA-besøk på Thamspaviljongen

I desember i fjor var Kvaale og hans to prosjektmedarbeidere, Arne Asphjell og Ola Fossvoll, i et møte i kulturdepartementet i Oslo. Med var også ordfører Bang og stortingspolitiker Jorodd Asphjell (Ap). Bakgrunnen for møtet var en søknad om støtte til stavkirkekopien på 900 000 kroner.

- Vi hørte ingenting. Deretter sendte vi purring, men har ennå ikke fått noe svar, sa Kvaale litt skuffet få minutter før statsrådens ankomst på Orkanger.

Etter at Helleland og hennes følge fikk fortalt Thamspaviljongens historie i kortversjon, var det tid for befaring i selve bygget. Og der inne slapp kulturministeren nyheten.

- Jeg har med en gave til dere fra regjeringa (Høyre, Frp). Dere får støtte på 900 000 kroner, fortalte hun til stor jubel fra de andre.

- Nå ble vi skikkelig overrasket og glade. Dette gjør at vi er i boks med budsjettet, sa Kvaale.

Les også: Ordførere legger ned grunnsteiner

Helleland uttalte at paviljongen er fantastisk, at hun er imponert over den enorme dugnadsinnsatsen som ligger bak, og at det er viktig med folk som har "crazy ideer", og som gjennomfører dem.

Budsjettet på Thamspaviljongen er på 4,6 millioner kroner. Orkdal kommune har bidratt med to millioner. I tillegg har det kommet inn 500 000 kroner fra Sør-Trøndelag fylke i støtte og 1,7 millioner er kommet inn fra private folk og næringslivet.

Før kulturministerens besøk manglet det 400 000 kroner for å komme i havn.

- Nå har vi en reserve på en halv million kroner. Det er jo fantastisk, sa Kvaale.

- Thamspaviljongen vil kunne skape gode ringvirkninger for regionen. Dette blir en enda flott attraksjon som turister kan besøke i Trøndelag, sa Sivert Bjørnstad, som sitter på stortinget for Sør-Trøndelag Frp.

Helleland lovet å komme tilbake under den offisielle åpninga 9. september, på dagen 150 år etter at Christian Thams ble født.

Olav Sigurd Kvaale forteller kulturministeren om byggets historie.