Enkelte er levende bevis på at det er fullt mulig å begynne med noe helt nytt i arbeidslivet – uten å ha

«riktig» bakgrunn. 26 år gamle Lise Evjen Høyvik fra Buvika hoppet direkte fra jobben som hjelpepleier over i bilselgerjobb.

– Under siste barselpermisjon bestemte jeg meg for at «den jobben vil jeg ha!», og den fikk jeg, smiler Høyvik.

Privat bil. – Jeg blir selvfølgelig fristet av nye modeller, så min Volvo V60 vil nok snart bli byttet ut, smiler Høyvik.

«Størst på finn.no»

For Høyvik var ikke karrierevalget enkelt, men hun har alltid vært glad i å selge.

– Fra jeg var veldig ung har jeg solgt alt mulig på nett, jeg var «størst på finn.no», ler hun og forteller at moren ikke torde sette igjen noe i leiligheten hennes i fall hun kom til å selge det.

Men utdanningen tok en helt annen retning enn selger.

– Jeg startet videregående med ett år på musikklinja. Deretter hoppet jeg over på helse – og sosial. Så

jeg gikk jeg helsesekretær. Da fant jeg ut at jeg ikke klarte å ta blodprøver, ler Høyvik.

Hun bestemte seg for å bli hjelpepleier. Men selv om Høyvik hadde flere år med praksis på Rossvollheimen i Børsa var det ikke enkelt å få fast jobb etter endt utdanning. Til slutt fikk hun 50 prosent fast i Trondheim, på natt.

Møtte personlig

– Etter jeg fikk barn nummer to, så jeg ikke for meg å fortsette i natturnus. Jeg ville også ha fri i høytider og være sammen med familien min jul – og påskeaften, sier Høyvik.

Hun fikk se annonsen fra Nardo bil der de søkte etter bilselger.

– Jeg hadde så innmari lyst på den jobben! Men å sende inn søknad på en jobb som bilselger når du er hjelpepleier, Høyvik lar setningen henge i luften og rister på hodet.

Lise Evjen Høyvik er glad for karriereskiftet fra hjelpepleier til bilselger.

Hun trodde ikke på å bli innkalt til intervju bare ved å sende søknad. Derfor bestemte hun seg for å møte opp personlig.

– Jeg fikk pappa til å sitte barnevakt og kjørte til Nardo bil for å snakke med daglig leder.

Det førte til en lengre samtale og innkallelse til intervju.

– Så kom telefonen med spørsmål om jeg ville ha jobben, smiler Høyvik.

Hun plukket med seg all lektyre om Volvo fra bilbutikken, og julen 2016 gikk med på å forbedre Volvo – kunnskapene.

– Det er vanskeligere å lære seg å kjenne et nytt menneske enn en ny bil. Bilen har en fasit, sier Høyvik.

2. Januar begynte hun i den nye jobben.

Høyvik ved en av de bilene hun har solgt mest av. – Denne Volvo XC60 åpna vi salget av i april, og den er veldig populær.

Spente kolleger

– Jeg hadde ingen bakgrunn i bilbransjen, bortsett fra at min samboer er bilmekaniker og jeg ble dratt med inn i en del samtaler. Tidligere har jeg ikke skjønt så mye hva han snakket om, men nå diskuterer vi ofte bil hjemme, forteller Høyvik.

Etter oppstart ble hun kastet ut i jobben som bilselger. Første dag måtte hun møte kunden i butikken, dag to måtte hun besvare mail og tredje dag besvarte hun telefonen.

– Kollegene mine har i ettertid innrømmet at de var spent da jeg begynte, ler hun.

Men salgstallene på 60 solgte biler siden oppstart må ha overbevist kollegene. Nå håper hun å nå totalt 100 solgte biler innen året er omme.

– Det handler mest om å være ærlig og ydmyk overfor kunden. Er det noe jeg ikke vet så spør jeg mine kunnskapsrike kolleger, smiler Høyvik og tilføyer at hun fremdeles har vanskelig for å skjønne at hun har fått fast 100 prosent jobb som bilselger ved Nardo bil.