Emilie Harper Vegmo og Isak Selbekk, Agdenes-ungdommer som går på Meldal videregående skole, fikk nylig en ekstra lang reise hjem.

Emilie bor i ytre Agdenes, og står opp klokka 5 hver morgen for å ta bussen 5.40 til Orkanger og videre til skolen i Meldal. Hun bruker 1 time og 45 minutter før hun er framme på skolen. Hjem igjen må hun bytte buss på Orkanger, slik at hun er hjemme kl. 17.00 når skolen slutter klokka 14.30.

Det er i utgangspunktet en lang skolevei med mye busskjøring i løpet av en dag, og belastningen blir derfor stor når det oppstår noe ekstra som gjør at tidsskjemaet forskyves.

- Ta båt

- Når vi skal hjem fra skolen, bruker det å komme busser med fem minutters mellomrom. Sist mandag fikk ikke vi fra Agdenes plass på den første bussen, så vi vente på den som skulle komme fem minutter etter. Den var 25 minutter forsinka til Orkanger, og vi rakk derfor ikke bussen videre Agdenes, forteller Emilie.

Bussen til Agdenes hadde gått for ti minutter siden, da elevene ankom skysstasjonen på Orkanger.

- En av oss ringte AtB, og fikk beskjed om at vi måtte dra til Trondheim og ta båten hjem derfra klokka 18.45. Da måtte jeg blitt henta i Lensvik, og ville vært hjemme først klokka 20, sier Emilie.

Det ble til at de heller ble henta av foreldre. Ungdommene undrer seg over at ikke AtB setter inn en ny buss, når de ikke rekker korresponderende transport på grunn av forsinkelser.

Må tidlig opp

En annen bekymring for fire agdenesinger som møtte ST på Orkanger nylig, er hva som skjer når Klinglien stenges for vedlikehold i flere måneder framover. Emilie bruker allerede 2,5 time på vei hjem hver dag og 1 time og 45 minutter på vei til skolen. Det vil si over fire timer på buss daglig.

- Jeg sitter bare på buss jeg, det er fritida mi. Jeg kommer hjem, spiser middag, legger meg og tar buss igjen neste morgen. Det er greit å vite hvor mye tidligere jeg må opp om morgenen når Klinglien stenges. Jeg synes 5 er tidlig nok, og jeg kan i grunnen ikke bruke så mye mer tid på buss hver dag. Jeg har virkelig ikke lyst til å stå opp 4.30, sier hun.

Det er totalt åtte elever som bor i Agdenes og går på Meldal videregående skole, og som vil få lengre dager når skoleveien må leggs om.

Selbekk, som står opp 5.30 og tar bussen 06.05, sier signalene fra AtB er at de vil få et kvarter mer på buss til og fra skolen i stengeperioden. Men de skulle gjerne hatt mer konkret info om hvordan det blir.

Har tatt opp hendelsen

Grethe Opsal i AtB svarer følgende på spørsmål om det er greit å henvise elever til å reise via Trondheim med båt:

- Vi har tatt opp siste hendelse med operatøren, og justert korrespondansen til Agdenes. På retur fra skolen vil også elever fra blant annet Agdenes få direktebuss ned til Orkanger. Dette bidrar til å redusere forsinkelsen, sier Opsal, som er direktør for kommunikasjon og drift i AtB.

Har rettigheter

Hvilke rettigheter har elevene når de ikke rekker korresponderende buss?

- AtBs reisegaranti gjelder også for skoleelever og kan benyttes innenfor de retningslinjer reisegarantien gir, svarer hun.

Reisegarantien tilbyr å refundere utlegg til drosje og/eller kjøregodtgjørelse dersom alternativ transport ikke tilbys. AtB forsøker å sette opp alternative transportmidler. Rettigheten gjelder dersom bussen er forsinker 20 minutter på reiser under 1 time. Flere detaljer står på AtBs nettsider.

Omkjøring via Storås

AtB har lagt en plan for hvordan de løser situasjonen når Klinglien stenger. Rute 460 og 5108 blir kjørt via Storås.

- De avgangene som er tilknyttet Meldal videregående skole, vil kjøre innom skolen før de eventuelt fortsetter i retning Orkanger/Berkåk. Det vil i tillegg bli opprettet en matebuss på strekningen Skjøtskift–Meldal rutebilstasjon for å gi reisende på strekningen et tilbud til Berkåk eller Orkanger/Trondheim. Elever bosatt i Hemne/Snillfjord/Agdenes/Skaun blir på retur fra skolen henvist til en direktebuss til Orkanger. Bussen kjører uten stopp underveis og vil bruke kortere tid enn resten av bussene, sier Opsal.

Samme reisetid hjem

- Hvor mye lengre tid vil bussturen ta?

- Avgang fra Mølnbukt blir satt opp 10 minutter tidligere enn normalt, altså kl. 05.30 og forventet ankomst er klokka 07.32. På retur fra skolen er avgangstiden klokka 14.35 med ankomst på Orkanger 15.25. Avgang med 421 fra Orkanger er satt til klokka 15.35 og ankomst på Lensvik kl. 16.19. Det betyr 10 minutter lengre reisetid til skolen, men samme reisetid fra skolen.

AtB sier de gjør det beste ut av situasjonen, og mener løsningen de har landet på er tilfredsstillende.

- Her har det vært dialogmøter mellom AtB, operatørene og Meldal videregående skole i perioden før stenging, sier hun.