Formannskapet er delt på midten i spørsmålet om hvem Skaun skal inngå samarbeid med om brann og redningstjeneste. Etter å ha hentet inn flere tilbud sitter kommunen nå med valget mellom Orkdal brann og redningstjeneste og Trøndelag brann og redningstjeneste.

Les også: Utsetter vedtak om brannstasjon

Mest for pengene

Torsdag valgte de å utsette valget av samarbeidspartner, og ba samtidig rådmannen finne svar på blant annet hvor lang utrykningstid man vil få til de ulike tettstedene og til viktige institusjoner som sykehjemmene med de to aktuelle tilbyderne.

Rådmannens anbefaling til politikerne, ført i pennen av rådgiver Sigve Laugsand, var å velge den Trondheimslokaliserte tjenesten fordi den anses å gi «mest brannvesen for pengene» når man også trekker inn forventet kvalitet på de lovpålagte tjenestene samt tilleggstjenester.

Les også: Vraker Orkdal som samarbeidspartner

Buvika krever mer

Det var særlig forskjellen i dimensjonering av beredskap for kretsene Børsa og Skaun sammenlignet med Buvika som opptok tilhengerne av Orkdals-alternativet. Når befolkningstallet passerer 3000 i Buvika, stiller lovverket krav om at tettstedet må kunne dekkes med førsteinnsats fra firemannslag bestående av deltidspersonell med dreiende vakt. Tettstedet Buvika hadde ifølge Statistisk sentralbyrå 2 782 innbyggere i tredje kvartal av 2016, og folketallet forventes å passere 3000 innen kort tid.

Trøndelag brann- og redningstjeneste vil løse dette med å bruke den beredskapen som finnes i dag på brannstasjonen på Sandmoen, mens Orkdal brann og redningstjeneste vil etablere firemannslag i dreiende vakt på stasjonen i Børsa. I dag består vaktordningen på stasjonen i Børsa av en brannmann på vakt på ukedager, og en brannmann samt en sjåfør på vakt i helg.

Vil ha lik beredskap

Både Mildrid Gimseng (Sp) og Siri Grøttjord (Ap) framhevet at de ønsket lik beredskap for hele kommunen som en viktig grunn til å velge orkdalsalternativet. De la også vekt på verdien av lokalkunnskapen hos brannmannskapene som i dag er stasjonert i Børsa.

- Den lokale beredskapen i Børsa er noe svakere i tilbudet fra Trøndelag brann og redning. For meg er det viktig at vi får en likeverdig beredskap i hele kommunen, sa Grøttjord.

Ifølge rådgiver Sigve Laugsand er det imidlertid svært mange av de ansatte i branntjenesten som har sin faste arbeidsplass på rådhuset.

- Sånn sett vil det i praksis ikke utgjøre noen forskjell fra i dag om man går opp til firemannslag på vakt, sier Laugsand.

Skepsis mot Orkdal

Både Asbjørn Leraand (Ap), Gunn Stokke (Sp) og Bjørn Hammer (Buviklista) argumenterte for å velge Trøndelag brann og redningstjeneste som samarbeidspartner, og pekte på usikkerheten rundt videreføring av avtalen med Orkdal når nye Orkland kommune etableres i 2020.

- Så lenge vi ikke har fått det på bordet at de vil fortsette etter 2020 er jeg skeptisk, sa Stokke, som møtte motbør hos sin egen ordfører. Jon P. Husby (Sp) varslet at han hadde fått politiske signaler fra Orkdal om at de ville videreføre samarbeidet også inn i den nye storkommunen.

- Jeg tok kontakt med ordføreren i går. Signalet derfra var at hadde de ment at den bare skulle vare i 2,5 år, så ville de ikke levert anbud, sa Husby.

Ukjent utrykningstid

Erik Fenstad (H) etterlyste mer informasjon om utrykningstid til ulike deler av kommunen i de to alternativene, og fikk støtte for dette fra Gimseng. Dermed endte debatten med et omforent forslag om utsettelse, der rådmannen samtidig ble bedt om å utrede fire punkter:

* Innsatstid for alle befolkningstunge steder i hele Skaun, inkludert til viktige punkter, blant annet Tangentunet, Rossvollheimen og Vennatunet.

* Redegjøre for vaktordning og bemanning for de to tilbudene før og etter at Buvika har passert 3000 innbyggere

* Avklare konsekvenser rundt avtalens varighet med hensyn til Orkdal brann og redningstjeneste

*Avklare fremtidige krav som må vurderes i saken.

Det siste punktet er knyttet til at ved et eventuelt samarbeid med Orkdal, må Skaun inngå en egen avtale med Trøndelag brann og redningstjeneste for å dekke beredskapen i Buvika hvis man velger å beholde dagens stasjonsstruktur. Ifølge Laugsand har Orkdal i sitt tilbud forutsatt at denne tjenesten skal leveres gratis fra Trøndelag brann og redningstjeneste.

Mannskapene velger Orkdal

Også brannmannskapene i Skaun har uttalt seg om valg av samarbeidspartner. De ønsker et samarbeid med Orkdal.

«For mannskapet står valget mellom en tilbyder som vil garantere en vaktordning som garanterer en førsteinnsats med fire konstabler, hvorav minst tre røykdykkere, uansett type hendelse i hele kommunen, eller en ordning hvor man har en minimumsberedskap som i dag [ ...], men hvor Buvika dekkes av beredskap utenfor kommunen», skriver verneombud Rolf Jomar Hansen og tillitsvalgt Øystein Skogvang i et skriv til rådmannen.

Trond Sæther (nærmest) og Frode Jensen fra Skaun brann- og redningstjeneste fulgte behandlingen i formannskapet. Foto: Lillemor Hestvik