Fjorden, Fjordland, Sjøstrand – eller Hemne? Eller sågar Søvesten? Kreativiteten er stor og forslagene mange etter at fristen for å sende inn forslag til nytt navn på storkommunen Hemne, Halsa og deler av Snillfjord er utgått.

«Vinneren» – om vi teller antall forslag for de ulike alternativene – er utvilsomt Hemne. Sju av i alt nærmere 30 personer/foreninger som har sendt inn sine forslag, ønsker at den største og geografisk midterste kommunen må beholde navnet også etter fusjonen. Tre innsendere vil ha Fjordland som navn.

Kommunevåpnene til, ovenfra, Hemne, Snillfjord og Halsa i dag.

Forslagene

Lista inneholder innsendte forslag fra samtlige tre kommuner. Her er forslagene i den rekkefølgen de er listet opp, med et lite utdrag fra begrunnelsene som innsenderne har gitt:

Fjorden: Forankret i at alle de tre kommunene har hver sin fjord, gjenkjennbart for alle.

Fjord: Mye av det samme som forrige forslag. Nøytralt navn som også lett vil kunne innlemme Aure seinere. Ingen vil føle seg som tapere med dette navnet.

Fjordland: Knyttes også til de mange fjordene i de tre kommunene. Uvisst hva ferdigmatprodusenten med samme navn vil si til forslaget.

Havnen, Sør-Fosen og Hesna: Innsendt av én og samme person uten begrunnelse.

Hemne: Den største kommunen, navneendring vil skape forvirring og gi ekstra utgifter. Historisk forankret, anbefalt at navnet ikke endres til et dårligere navn for å tilfredsstille noen personer. Halsa og Snillfjord blir fortsatt beholdt som stedsnavn. Hemne var et naturlig valg ved forrige kommunesammenslåing. Hemne er opprinnelig fjordnavn og en språklig slektning til ordet hamn. Siden Kyrksæterøra skal være administrasjonssenter, vil det være vanskelig å markedsføre at dette stedet ligger i en kommune med et annet navn enn Hemne. Det vil føre til at en får både geografien og lenge innarbeidet navnepraksis imot seg.

Fjordan: Skal uttales «FjoLanj», ellers de samme begrunnelsene som nevnt i lignende forslag.

Fosenfjord (Fosnfjord): Hemne og Snillfjord har tilhørt området Sør-Fosen. Navn som ikke trenger å endres ved eventuelt utvidelse vest- og nordover.

Havsfjord: Forankres i de fire fjordene Hemne-, Snill-, Vinje- og Halsafjorden.

Storhemne: Viser til innføring av kommunalt selvstyre som ble innført i 1837 da Hemne, Vinje og Snillfjord ble til kommunen Storhemne.

Laksen: Uten begrunnelse.

Søvesten: Dekker fjordbygdene godt da det for det meste er «søvesten» som kommer inn fjordene. Forslaget er ikke knyttet til lokalavisa med samme navn.

Heim: Tidligere egen kommune. Med dette navnet må alle kunne føle seg hjemme.

Fjordheim: Uten begrunnelse.

Hemne-Halsa: Dekkende og ikke altfor langt.

Valhemfjord: «Val» dekker både Valsøyfjord og Vinjeøra, «hem» dekker Hemne og Halsa, «fjord» dekker Snillfjord.

Halsaheim: Uten begrunnelse.

Fjordøra: Kommunene har både fjorder, og har «øra» i Kyrksæterøra, Krokstadøra og Vinjeøra.

Søa: Ingen av de tre eksisterende navnene bør videreføres, navn på tidligere kommuner bør ikke gjenbrukes. Må også unngå navn som kan forveksles med navn i andre fylker. Søa er kort og velklingende, énstavet og ikke sammensatt av to stedsnavn til ett nytt. Kan knyttes til Søvassdalen og elva i sentrum av Kyrksæterøra; også tilknytning til Søvassdalen, Søvasskjølen, Søvassli, Sødal og gården Sodvin (nå Sodin). «Sø» på dialekt betyr kraft.

Sjøstrand: Sjø som fellesnevner i alle kommunene, pluss at det er et velklingende og fint navn.

Vinjar: Uten begrunnelse.

Stormyr(a): Enkelt og kjent, et begrep i lange tider.

Nordvest: Geografisk dekkende, etablert navn på alle språk, lett å huske, genererer mange treff på internett, bra for turistnæringa. Kan friste flere kommuner til å bli med på sikt. Ingen favorisering av stedsnavn – og vil daglig bli nevnt på værmeldinga; «i nordvest blir det lettskyet, pent vær»!

Vinjefjord: Uten begrunnelse.

Spent ordfører

Ordfører Odd Jarle Svanem i Hemne sier at saken ikke skal til behandling i kommunestyrene.

— De tre kommunestyrene har delegert dette til fellesnemnda, som har satt ned arbeidsgruppen som nå har fått oversendt navneforslagene med begrunnelse. De skal komme med forslag, ett eller flere, til fellesnemnda. Deretter skal fellesnemnda komme med innstilling på navn, som sendes til kommunaldepartementet for vedtak. Det kan hende vi lander på flere navn som vil bli sendt til departementet. Eksempelvis ble både Aure og Tustna innsendt som forslag da de to kommunene slo seg sammen for ti år siden, sier Svanem.

Selv om navnet på nykommunen ikke har vært det viktigste for ham, innrømmer han likevel:

— Jeg er spent på hvilke navn som blir innsendt til fellesnemnda.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300