Kommunalsjef Kristin Gjersvoll Wangen Foto: Catharina Morken

- Det som Fylkesmannen peker på i tilsynsrapporten, er alvorlig. Det viser at det ikke er tilfredsstillende på Orkdal helsetun, og dette er en situasjon vi ikke ønsker, sier Oddbjørn Almli, leder for oppvekst- og omsorgsutvalget i Orkdal kommune.

- Må få beskjed

Han understreker, slik han har gjort i flere utvalgsmøter, at politikerne må få beskjed dersom det er noe de kan bidra med for å sikre en forsvalig og god tjeneste.

- Vi må få beskjed slik at vi kan ta de prioritieringene som må til, både når det gjelder bygningstekniske forhold og det å sikre god og nok kompetanse.

Les også: Lovbrudd ved helsetunet

- Er du som politiker villig til å bruke pengene som skal til for å sikre at Orkdal helsetun får et godt og forsvarlig tilbud?

- Ja. Ikke bare er vi villig til det, vi gjøre det, for vi må levere forsvarlige tjenetser. Vi skal ha strategikonfernasnse for kommunestyret i slutten av september, og dette med omsorg og pleie vil få en stor plass på konferansen.

Mer politisk styring

Almli legger til at politikerne over flere år har økt budsjettene til helsetunet, men at det nå er på tide å være mer konkret når det gjelder hva pengene skal brukes til.

- Vi har økt budsjettene de siste årene. Nå ønsker vi å være mer konkret og målrettet, slik at man ser effekten av de økte budsjettene.

Ikke overrasket

Kristin Gjersvoll Waangen er kommunalsjef for helse og omsorg i Orkdal kommune. Hun mener, i likhet med Almli, at det som kommer fram i Fylkesmannens rapport, er alvorlig. Men hun er ikke overrasket.

- Det er alvorlige, men kjente problemstillinger som vi har jobbet med over tid og som vi vil fortsette å jobbe med framover.

- Handler dette om penger, Wangen?

- Det handler både om penger, kompetanse og bygningsmessige tilpasninger.

- Hva gjør dere nå?

- En del av avvikene er lukket, og en del jobber vi fortsatt med. Vi tar dette på alvor, og ledelsen på helsetunet må få arbeidsro til å jobbe med det. Vi har også en god dialog med Fylkeslegen, og det skal vi fortsatt ha slik at vi sammen kan løse dette.

- Politikerne har bedt om å få oversikt over hva som skal til for å få tjenesten god nok. Vil de få det?

- Ja. Vi skal ha strategikonferanse i slutten av måneden, og da vil dette bli tema, sier kommunalsjefen.