Denne sommeren tilbragte jeg noen fine sommerdager i Orkdal. Over alt var det vakkert og harmonisk - helt til jeg kom inn til Orkanger.

Bårdshaug Herregård

For 43 år siden hadde jeg bryllupsfest på Bårdshaug Herregård.

Jeg husker Bårdshaug som et vakkert slott med en sjelden og fantastisk arkitektur, midt inne i en d i g e r grønn hage som var nesten som en hel skog rundt bygningen.

Men nå lå bygningen midt imellom to digre rundkjøringer, og to enda større asfalterte parkeringsplasser - og tett innpå et digert varehus!

I disse omgivelsene virket selve Herregården nesten mer som et bælværk eller et kråkeslott - jeg trodde ikke mine egne øyne! Et slikt hus trenger omgivelser rundt seg, omgivelser som framhever det, ikke omgivelser som slår det ihjel! Jeg undret meg veldig over den behandlingen huset har fått, at ikke innbyggerne, eller snarere politikerne, har satt større pris på dette praktfulle bygget.

Orkanger skal ha ros for mange P-plasser, sykkelfelt og fortau, - men disse fasilitetene kan vel anlegges slik at ikke gammel sjarm, historie, arkitektur og bygninger forsinner?

Jeg lette videre rundt i Orkanger etter gammel sjarm og fant et tun der noen av husene manglet, men der manglet det ikke på hjertevarme, dit kom mennesker for samvær og mat, og alt var gratis!

Det var et meget hyggelig sted! Der ble mennesker sett - og møtt med godhet. En flott måte å benytte et gammelt tun på.

Sæther tunet

Men så fant jeg Sæther-tunet - desisdert det mest sjarmerende stedet, og det eneste fullstendige tunet, i hele Orkanger!

Jeg dvelte lenge rundt dette stedet, helt hentført.

Selv sjasminen inne på tunet er verneverdig!

På Fortidsminneforeningens web sider hadde jeg tidligere lest om et tun i Orkanger som skulle rives, men at det var sååå vakkert kunne jeg ikke forestille meg.

Rett ved siden av dette tunet er det en stoor løkke som skal bygges ned. Går det ikke an å nøye seg med denne løkken?

Tunet ligger ikke på denne løkken, det vil være helt unaturlig å innlemme dette tunet i utbyggingen på løkken!

Jeg håper inderlig at Orkdal tar til vettet og lar dette tunet få stå!

Ikke bare stå - husk også på at det ikke må bygges inn slik at det mister sin sjarm og sin egenart - slik som Bårdshaug har gjort!

Hus og hustun trenger omgivelser for å komme til sin rett!

Jeg var i Orkdal noen få sommerdager som turist, men reagerte meget sterkt på det jeg opplevde, utviklingen på stedet. Men jeg regner med at lokalbefolkningen også reagerer, så for å støtte disse menneskene, så gjør jeg et lite forsøk på å få de som sitter med makten til å våkne!

Hva betyr mest, - penger eller trivsel, røtter og tilhørighet?

Ingjerd Braathen