Hemne

Fra 1. januar 2018 kan ordfører, varaordfører, andre folkevalgte eller rådmannen i en kommune foreta vigsler. Endringer i ekteskapsloven gjelder overføring av vigselsmyndighet fra domstolene til kommunene i forbindelse med borgerlige vielser.

— Selv om jeg ikke ser på dette som en typisk oppgave for en kommune, tar vi naturligvis lovendringen på alvor og lager et verdig opplegg rundt noe som skal være en høytidelig seremoni, sier Hemne-ordfører Odd Jarle Svanem.

— Er du skeptisk?

— Vi kan si det slik at vi i Senterpartiet dro litt på smilebåndet av at vielser skulle bli en oppgave som ble overført til kommunene i forbindelse med kommunereformen. Men vi skal som sagt ta dette på alvor.

Politisk behandling

I kommunestyret i oktober blir saken om delegering av myndighet til å foreta vigsler behandlet. Rådmannen går i sin tilråding inn for at ordfører får denne myndigheten, og at den gjøres gjeldende fra 1. januar 2018.

Henvendelser fra brudepar som ønsker kommunal vielser, skal rettes til rådmannen, og ordfører og rådmann får i oppgave å vurdere hvordan vigsler kan foretas på en ordnet og verdig måte, går det fram av rådmannens tilråding.

Ingen – så langt

— Dette har vi ikke diskutert ennå, men det vil være naturlig at vi legger til rette for vielser i rådhuset. Noe ut over det er det foreløpig for tidlig å si noe om detaljene, sier Svanem.

— Må du på kurs før du foretar din første vielse?

— Jeg sitter med proposisjon kalt 91L foran meg. Den består av 73 sider, og den bør jeg lese før vi starter praktiseringen av vielser.

— Er det kommet henvendelser fra brudepar i Hemne?

— Jeg er ikke kjent med at vi har mottatt slike henvendelser.

Kortere vei

For de aller fleste vil lovendringen reint praktisk innebære at folk får kortere kjøreavstand når de skal gifte seg i og med at de kan gjøre det i egen kommune og slippe turen til nærmeste domstol.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300