Søndag har Thora operakor konsert i Hemne kirke i anledning 200-årsjubileet. De framfører «Petite Messe Solennelle» av Gioacchino Rossini, mannen bak blant annet «Barbereren i Sevilla».

Koret består av noen av de aller beste amatørsangerne i distriktet; fra både Hemne, Orkdal, Skaun og Meldal, i tillegg flere av våre fremste klassiske utøvere som Harald Bjørkøy (tenor), Nina Sætherhaug (alt), Hilde Gjermunden (sopran) og Andreas Skei (bass) som solister. Hele ensemblet består av i alt ca. 40 personer.

Thora operakor er for øvrig et nyopprettet og prosjektbasert kor med utspring fra operaen om Thora på Rimol.

Nina Sætherhaug kommer hjem til Hemne under konserten med Thora operakor søndag. Foto: Pressefoto

— Bør bli lagt merke til

Konserten blir en spesiell opplevelse for Nina Sætherhaug. Hun har tjukkeste slekta fra Hemne, og Harald Bjørkøy definerer henne som hemnværing så god som noen.

— Trolig er det bare et fåtall som kjenner Nina. Men hun har altså slekta si fra Lernesstranda, og er barnebarn av tidligere fylkespolitiker Gerda Rødsjø. Nina har, til tross for at hun er bare litt over 30 år, en imponerende CV å vise til, sier Bjørkøy.

Sætherhaug har utdannelse som utøvende master ved musikkhøyskolen, operahøgskolen i Stockholm, kandidatstudiet i utøving ved musikkhøgskolen og drama grunnfag ved Dronning Mauds Minnes høgskole.

— Hun er en av utøverne i landsdelen vi absolutt bør legge merke til, sier Bjørkøy.

Vakkert og smektende

Rossinis «Petite Messe Solennelle» ble skrevet på oppdrag fra et grevepar i Paris, og messen ble urframført i deres private kapell i 1864.

— I Hemne kirke framfører vi den i sin originale kammerversjon med solister, kor, trøorgel og piano, forteller Bjørkøy.

Om musikken i denne messen sier han følgende.

— Grunnen til at vi framfører denne musikken er først og fremst at det er utrolig vakkert og smektende fra begynnelse til slutt. Musikken er lett å like ved første møte, og laget til de klassiske messetekstene. Rossini kunne skrive vakkert og flott for flere enn «Barbereren i Sevilla».

Her er det øving. Vi ser tre av solistene, Nina Sætherhaug, Harald Bjørkøy og Hilde Gjermundsen. Foto: Privat

Roser fjøset!

Selv debuterte Harald Bjørkøy lokalt i Hemne kirke sammen med sine brødre 2. januar 1975.

— Det var en konsert med Gunnar, Kåre, Svein og meg selv, i tillegg til Magne og Erling, som dessverre begge er gått bort, forteller han.

Fjøset på Bjørkøya gir han mye av æren for at flere av søsknene ble musikere – flere av dem på heltid.

— Fjøset hadde så god akustikk, og vi sang samtidig som vi stelte fjøset. Vi sang vel ikke for å øve, men det ble nå en gang slik, og kyrne hadde heller ikke noe imot det, sier Harald Bjørkøy med en smil.