Fly Viking inngikk nylig en avtale med Ørland kommune om oppstart av flyrute mellom Ørland og Oslo. Første flyvning skjer mandag 16. oktober.

- Dette er en god nyhet for hele regionen, og en stor dag for sivil luftfart til og fra Fosen samt kysten av Trøndelag, sa ordfører Tom Myrvold (H) i Ørland kommune i ei pressemelding.

Mandag til fredag blir det to daglige avganger i hver retning mellom Ørland og Gardermoen, mens det søndager blir én avgang i hver retning.

Enklere for Agdenes?

Fly Vikings nye flyrute avløser ruta som Air Norway har operert mellom Ørland og Gardermoen. Denne avgangen var så tidlig at folk i Agdenes ikke rakk flyet fordi de må vente på ferja på Valset-sida.

Agdenes-ordfører Oddvar Indergård ønsket gjennom ST det nye flytilbudet velkommen: Med nye og flere avganger fra Ørland lufthavn, blir det enklere for innbyggere i Agdenes å komme seg til hovedstaden.

- Tilbudet er nok mest egnet for folk i Ytre Agdenes, som må bruke lengre tid til Værnes enn til Ørland. For de i indre Agdenes, er det mer eller mindre «hipp som happ» i forhold til kjøretid til de to flyplassene, sa han.

Skråsikker

Det er Arild Røland, kollega av Indergård i formannskapet og kommunestyret i Agdenes kommune, helt uenig i. Mannen, som selv bor i Mølnbukt, cirka 3,2 kilometer unna ferjeleiet på Valset, omtaler seg selv som «Agdenes' mest profesjonelle kollektivreisende».

Han er skråsikker på at også folk i Lensvik og langt inn mot Orkanger sparer både tid og penger på å reise fra Ørlandet når de skal til Oslo.

- Det er ikke «hipp som happ» for folk i indre Agdenes. Jeg har funnet ut av dette, og krysningspunktet (tidsperspektiv og transportkostnader) for «hipp som happ» er mellom Orkanger og Børsa, sier han.

- Fantastisk!

Han forklarer: Den første ferja fra Valset i ukedagene går klokka 06.45. Hvis du kjører fra Lensvik klokka 06.15, rekker du ferja. Og så lenge du varsler Ørland lufthavn om at du kommer med ferja, får du såkalt fleksibel innsjekk.

- Det betyr at du mer eller mindre går rett inn på flyet, som har avgang 07.35. Da har det gått én time og 20 minutter fra du satte deg i bilen til du er i lufta. Det er jo fantastisk! Det klarer du ikke til Værnes, med kjøretid, veiarbeid på Klett, parkering på Værnes og omfattende innsjekk, sier Røland.

Og videre: Fra Orkanger må du kjøre 05.50 for å rekke Ørland-flyet til hovedstaden, mener han. Da er du i lufta på én time og 45 minutter.

Vondt i reisehjertet

- Det gjorde vondt i reisehjertet mitt da Indergård sa at det var «hipp som happ» om man dro til Ørland eller Værnes. Det nye flytilbudet fra Ørland er fantastisk for innbyggerne i Agdenes og beboere langs fylkesvei 710 mot Orkanger. Husk: Strekningen Lensvik-Gardermoen klarer du på to timer og 25 minutter nå, sier han entusiastisk og ramser samtidig opp buss- og ferjeavganger fra mange plasser i nedslagsfeltet, for å dokumentere at det er mulig å komme seg til Ørland lufthavn mye raskere enn til Værnes, både med kollektivtrafikk og privatbil.

Flytida mellom Ørland og Gardermoen blir 65 minutter, med avganger alle dager unntatt lørdag. Flyet har 39 passasjerseter, og det er kabinpersonale på alle flyvninger.

Ørland kommune er eier av den sivile flyterminalen Ørland lufthavn.

Arild Røland mener det nye flytilbudet til Oslo fra Ørland lufthavn, er et kjempetilbud for folk i hele Agdenes og ikke bare for de i ytre deler av kommunen.