- Det startet med at vi i iTrollheimen ønsket oss et opplevelsesområde som base for aktiviteten vår. Samtidig har Rindal kommune gjort vedtak om at Helgetunmarka skal være kommunens hovedinnfartsport til Trollheimen. Siden har vi snakket sammen om felles satsinger, sier Gøran Bolme i iTrollheimen.

Dette er konferanselavvoen som rommer 70 mann.

Mange planer

I tillegg er også Verneområdestyret for Trollheimen, Turstigruppa og Helgetunmarka grunneierlag med i samarbeidet.

Fra før av står det en gapahuk i området, og det er lagt til rette som et barnevennlig turmål med universell utformet sti. De nye satsingene i området omfatter:

  • Byggetrinn én: En konferanselavvo, som blir offisielt åpnet i dag med trollfest i skogen. Den har plass til 70 mann, og skal stå permanent i området.

  • Byggetrinn to: Et bookingsystem for sykler og kanoer, så man får tilgang til dette i utmarka.

  • Byggetrinn tre: En klatrepark med to løyper, ei for barn og ei for alle. Løypene blir i trærne, med 20 iPader hvor man kan løse oppgaver underveis.

  • Byggetrinn fire: Ei trollhule. Det skal settes opp en bygning som skal fungeres om en informasjonssentral ved inngangen til Trollheimen. Arkitektonisk jobbes det med at dette skal bli noe mer enn ei vanlig hytte.

- Vi er altså ferdige med byggetrinn én. Trinn to, med sykler og kanoer for leie, er det El-Watch Rindal som hjelper oss med. Det utvikles et bookingsystem på kanoer og sykler, slik at man kan sette fra seg bilen på p-plassen, ta sykkel innover og videre booke en kano på brygga. Dette får vi en sluttrapport på på nyåret, så det er godt i gang. Klatreparken skal finprosjekteres på senhøsten, og målet er åpnings neste år. Trollhula, som kommer sist i rekka, er det for tidlig å si så mye om, sier Bolme.

Klatrepark med iPader

Klatreparken blir i mindre målestokk enn Rypetoppen på Meråker, og vil kunne markedsføres som Norges mest utilgjengelige klatrepark.

- Det blir to løyper med 20 hindre oppe i furuene, og det blir en lang zipline over til ei halvøy. Vi har kjøpt inn iPad-er med vanntette futteraler som skal være oppe i trærne. Da blir det læring mens man klatrer, sier Bolme.

Målet med satsinga er å trekke flere besøkende til området, både lokale, besøkende, hyttefolk og utenlandske turister.

- Det er 600 hytter bare i Helgetunmarka, så dette er jo et ekstra tilbud ikke minst til dem. Samtidig gir det mulighet for ungdomsgrupper, leirer og camper, slik som vi allerede driver med, sier Bolme.

Vil verne naturen

Innovasjon Norge, Rindal kommune og Miljødirektoratet har bidratt med finansiering i de ulike prosjektene.

- Byggetrinn to, med kanoer og sykler, fikk vi støtte til gjennom Miljødirektoratet. Det var 60–70 søkere til en tilskuddsordning, hvor vi fikk én tredjedel av potten. Det er vi veldig fornøyde med. Det siste byggetrinnet, trollhula, er ikke finansiert ennå. Det er store drømmer, og det skjer ting hele tida.

Bolme understreker at fokuset på å bevare naturen settes høyt.

- Vi skal på ingen måte stenge området, men tvert imot åpne det for flere. Selv om det blir en del nye ting, skal minst mulig natur forringes. Vi kommer ikke til å ta ned flere grener enn nødvendig i klatreparken, sier han.

Planområdet for den totale satsinga er på 76 dekar.

Her demonstreres sykkelbooking i regi El-Watch.

Godkjent politisk

Kommunestyret i Rindal vedtok denne uka å egengodkjenne forslaget til detaljreguleringsplan for området. Av sakspapirene går det fram at det har vært noe bekymring rundt økt trafikk i området, parkering og om Langvassvegen vil tåle busser. Til dette svarer Bolme:

- Vi er allerede i kontakt ved vegeierlaget, som er i gang med å gjøre forbedringer på Hølstovegen, som er avkjøringsvei. De har begynt å lage møteplasser på den, og der kjører det allerede semitrailere til hyttene. Den er rimelig bra, men veien videre er mindre. Det er her vi ønsker at folk skal sette fra seg bilene på eksisterende p-plass og booke sykkel videre innover. Ekstra p-plasser vil vi ta litt pø om pø når vi ser behovet, vegvalget er klare om det blir behov. Vi har full forståelse for noe bekymring fra hytteeierne, men vi vil gjøre dette på best mulig måte for alle. Vi tror det kommer til å bli bra, sier Bolme.

Her demonstreres sykkelbooking i regi El-Watch. Foto: Gøran Bolme