Eli Solhus

Bor: Solhus gård

Jobber med: Potetbonde og regnskapssekretær

Aktuell for: Høstferien, som opprinnelig var potetferie

Hva minnes du fra «potetferien» da du var lita?

- Her har det vært potetopptaking i høstferien fra jeg var så lita at jeg satt framme i traktoren og kikka på. Da jeg var større fikk jeg stå bakpå og ta opp. Fra jeg var 10 år var jeg med på å kjøre en liten traktor for å hjelpe til, men jeg måtte ha hjelp hver gang jeg skulle snu den.

Hva var mest stas med potetopptakinga som lita?

- Det var det sosiale, at både foreldre, besteforeldre og ungdom kom hit for å hjelpe til. Vi var sammen alle sammen til lunsj og middag, og kunne være 12 stykker rundt middagsbordet. Det var artig når jeg bare var lita.

Vi hadde kanskje ikke hatt noen høstferie uten poteten?

- Opprinnelsen var vel at ungene trengtes til å hjelpe til på gårdene, med å få inn potet, grønnsaker og dyr. Man fikk fri for å hjelpe til, og jeg er oppvokst med at vi skulle hjelpe til i potetopptakinga når vi fikk høstferie.

Hvordan er det å være potetbonde nå på denne tida av året?

- Det er hektisk! I går (torsdag) hadde vi titimersdag på åkeren for få inn siste rest. Det blir lange dager. Nå er det pakking som foregår. Vi er tre stykker, mens vi leier inn ekstra folk på opptakinga, da er vi fem. Det er mer maskiner nå enn før, så det er ikke helt det samme.

Har du videreført noen tradisjoner fra den gammeldagse potetferien?

- Vi prøver å spise mat sammen og ha det sosialt med kaffepauser. Da blir det fortalt historier og skrøner. Ungene mine er med og står på og plukker de også.

Hva er din favorittoppskrift med potet i?

- Er veldig glad i bakt potet, og det er ungene også glade i. Det blir bakt potet med strimler av hjort som kaill'n har skutt i marka her, mye kryddersmør og ost.

Hvor mye avling blir det i år?

- Det ble ganske bra, cirka 160 til 170 tonn kanskje. Vi fikk akkurat inn det siste. Men det er en del råte, og en del potet går bort fordi den ikke er stor nok.

Hva avgjør om potetåret er godt eller dårlig?

- Det er helt avhengig av været. Det er ikke noe vi rår med. Det er et sjansespill hver gang. Det bør være en varm forsommer og nok fukt. Det sies at det ikke kan bli nok regn til poteten før sankthans. Utover sommeren bør det være jevnt fuktig og jevnlig varmt. En tørr høst under opptakinga er bra. Regner det for mye, vaskes næringa i jorda bort. I år ble det en for kald forsommer og for mye regn i perioder, som ga mye råte.

Hva leser du for tida?

- Jeg er glohersk på krim. Jeg både leser og hører lydbøker. På nattbordet nå har jeg Åsne Seierstad, «To Søstre». På øret har jeg John Grisham, «En uskyldig mann».

Hva gjør du i helga?

- Da skal jeg på hytta. Vi har ordnet med avløser og reiser i ettermiddag eller kveld (fredag). Nå er dyra i hus og poteten i hus, sa da blir det litt høstferie.

Hva ligger hjertet ditt nærmest akkurat nå?

- Det er så travelt at det har vært lite tid med ungene og kaill'n, så nå vil jeg bruker litt mer tid sammen med dem.