Brukere av det psykiatriske dagtilbudet ved Teglhuset i Orkdal føler uro og utrygghet etter at tilbudet deres er blitt begrenset fra fire til tre dager i uka, samt at de har mistet sine to faste ansatte.

- Mitt andre hjem

- Det startet med at kommunen tok bort onsdagene i sommer fra mai til september. Da ante vi uråd og ble redde for at kommunen ville kutte onsdagene for godt, sier Bente Brechan (49) som har vært fast bruker av dagtilbudet ved Teglhuset i 14 år.

- Jeg ble henvist hit av lege på grunn av psykiske problemer og at jeg ikke fungerte i hverdagen. Etter 14 år er Teglhuset blitt som mitt andre hjem. Her har jeg deltatt i aktiviteter som strikking, maling, laging av kort og har kjent at jeg har mestret. Jeg har fått god hjelp av de ansatte og følt meg trygg, sier Brechan som kjenner både sorg, sinne og fortvilelse over å miste et så godt tilbud.

Færre dager

Fra 1. oktober falt tilbudet på onsdagene bort i tillegg til at de to ansatte er omplasserte i andre funksjoner i kommunen. Kommunen begrunner endringene med økonomi og at de blant annet vil prioritere bistand til barn og yngre familier. 10. august sendte noen av brukerne brev til kommunen der de ga uttrykk for bekymring for at tilbudet ved Teglhuset ville bli redusert til bare tre dager i uka etter sommerstenging:

«Vi brukere på Dagsenteret har fått en uro og føler livskvaliteten vår er blitt forandret/forverret ... Trygghet og stabilitet betyr mye for oss og det vet dere ... Vi sitter nok hjemme og ser på veggene våre, dagsenteret har vært en god og trygg plass å være.»

I svaret fra kommunen datert en måned senere, 11. september, bekrefter kommunalsjef Ellen Wahlmann at kommunen er i starten av en omorganisering, men at det fortsatt er usikkert hvilke endringer det ville bli i avdelingen psykisk helse og rusarbeid.

Et sjokk

Ved månedsskiftet september -oktober fikk brukerne av Teglhuset beskjeden om at dagtilbudet faller bort på onsdager samt at de to fast ansatte ved dagsenteret blir omplasserte til andre oppgaver i kommunen.

- Det var et sjokk for oss alle. Det var som hele tilværelsen min brøt sammen. De ansatte har vært tryggheten min siden 2004, sier Brechan.

Ifølge kommuneleder Ellen Wahlmann er ingen ting låst om tilbudet ennå, men at det vil bli avgjort i løpet av oktober hvordan tilbudet blir framtida.

Mister troa

Carina Antonsen opplever det også som frarøvelse av en trygghet å miste deler av et godt innearbeidet tilbud. Selv om Carina Antonsen (23) ikke har brukt tilbudet hver dag, da det avhenger av hvilken form hun er i, føler hun seg helt avhengig av dagene ved Teglhuset.

- Siden dag en på Teglhuset, har jeg lært noe og utviklet meg. Hit kan jeg gå i stedet for å sitte hjemme og være deprimert, sier Carina som opplever Teglhuset og de ansatte som tryggheten i livet sitt.

- Hit kan jeg gå. Her kan jeg være og føle meg okey, sier hun og understreker spesielt betydningen med de to faste ansatte.

- Bare å ikke ha de to trygge ansatte der, gjør meg utrygg og nervøs. Jeg blir skjelven og mister troa, sier Carina som ikke synes det er så greit å være på Teglhuset etter at de to ansatte forsvant.

- Det er som de er frarøvet oss, sier Carina som ble både sint, lei seg og gråt da hun fikk beskjeden.

Bygde henne opp

May Irene Berg Dyrø (54) kom flyttende til Orkdal for fire år siden. Hun fikk problemer med å finne et nettverk, noe som ikke gjorde hennes psykiske problem bedre.

- Jeg var veldig skeptisk da legen henviste meg til Teglhuset, men opplevde at de ansatte fikk meg på føttene igjen, sier May Irene som hadde veldig dårlig selvbilde, men mener at de ansatte ved Teglhuset bygde henne opp igjen.

Nå kjenner hun utrygghet igjen og at livsgnisten forsvinner. Hun er spesielt opptatt av at de to svært velfungerende ansatte blir omplassert.

- Jeg kan ikke skjønne at et aktivitetstilbud som fungerer for oss, skal rives ned. Dette er to flinke, kreative, omsorgsfulle, trivelige personer som har vært med og bygd opp Teglhuset til det det er i dag, sier May Irene som blir engstelig når hun tenker på hva som kommer til å skje med Teglhuset i framtida.

Fortvilelse

Da brukerne av Teglhuset ble fortalt om endringene i slutten av september, var det mange som gråt og var fortvilte. Til sammen er det 35 brukere, fra de yngste til over 70 år, ved dagsenteret der 20 vanligvis kommer hver dag.

- Vi er mennesker som ikke har noe arbeid. Mange er også familiserte. Men alle så trenger vi et sted å gå til hvor vi blir sett og føler oss trygge, sier Bente Brechan som ikke forstår at noe så velfungerende blir revet ned.