- Det er fantastisk artig å hjelpe kunden med å realisere drømmen sin, sier arkitekt Katie Olsø, om hvorfor hun valgte arkitektyrket.

Hos On Arkitekter og Ingeniører på Orkanger jobber 12 personer, fem av dem arkitekter, med å realisere ikke bare boligprosjekter, men også forretningsbygg og offentlige bygg som skoler og helsebygg.

Funkis populært

Hun sier at mange som tar kontakt med en arkitekt, har bestemte meninger om løsninger man ønsker seg i boligen. Kunden har gjerne ikke funnet akkurat det han ønsker blant ferdighusene, eller har drømmer om et spesielt design eller uvanlige løsninger.

- De fleste har noen tanker om stil, materialer og lignende når de først skal til en arkitekt, sier hun.

Både på Joplassen og i Børsa er det hus på tur opp som kontoret har tegnet, og løsningene variere fra moderne funkishus til de mer tradisjonelle hustypene.

- Det er nok slik at yngre kunder vil ha funkis, mens de mer voksne velger tradisjonelt. Men det kan selvsagt også være unntak, sier Olsø.

Generelt er det veldig populært med funkis, og åpne løsninger står fortsatt sterkt. Samtidig som kjøkkenet gjerne kan være litt avskjermet, for eksempel med en peis, vil man fortsatt ha kontakt mellom rommene.

- Mange er opptatt av hvordan huset fungerer. Som arkitekt har vi mulighet til å hjelpe kunden med å finne riktig plassering på de viktige elementene i huset, som passer til livsstilen. Viktige rom som vaskerom, bad og garderober må fungere for beboerne.

Respekt for området

- Hvordan tenker du når du planlegger en bolig?

- Jeg begynner med en tanke om hva som passer på tomta. Sol, vind, vær og ønsker fra kunden. Det blir gjerne en volumstudie og enkle skisser i starten for å vite hvor man skal begynne.

- Det er viktig å finne ut hvilken stil kunden brenner for. Og ikke minst ha respekt for tomta og for området, det er ikke alt som passer alle steder, sier hun.

Firmaet tar på seg alt fra store prosjekter som skoler til små hagestuer i private hager. Utbygg og ombygging blir det også en del av. Det store spekteret er noe av det som gjør jobben spennende.

ingrid.hultgreen@avisa-st.no

958 39 535