- Det ser bra ut for 2017, etter et dårlig år i fjor, sier Tor Borten, daglig leder i Skaun-firmaet.

Leif Koren (67) fra Råbygda i Skaun startet med sprengning allerede i 1973. Da som ansatt i et firma. Raskt så han muligheter i denne bransjen. I 1975 etablerte han eget foretak, med et par ansatte.

- I dag har vi 27 ansatte, forteller han og smiler.

Alle typer oppdrag

Koren sprengningsservice, hvor Koren er eneeier og faglig leder, er blant landets fremste innen sprengningstjenester. Virksomheten har kontor og verkstedhall på Myra i Råbygda i hjemkommunen, kun halvannen kilometer unna Korens bosted.

De påtar seg oppdrag over hele landet, men hovedgeskjeften er fra fylkesgrensa til Nordland og sør til midt i Gudbrandsdalen. Det er snakk om alle typer sprengningsoppdrag i dagen, som for eksempel store veiprosjekt, industriområder og ned til eneboligtomter. Firmaet har imidlertid spesialisert seg på vanskelige steinbrudd.

Tøft arbeid

I dag teller maskinparken 11 rigger. Det vil si at bedriften kan holde på med 11 oppdrag samtidig.

- Det er et tøft arbeid, krevende både fysisk og psykisk, påpeker sjefen.

- Hvor er de ansatte ifra?

- Hovedsakelig fra Skaun. I tillegg har vi noen fra byen, Svorkmo, Lensvik, Melhus og Tustna, sier han og omtaler arbeidsstokken som kjempeflinke, lojale og selvstendige folk.

Koren har mildt sagt jobbet sine timer gjennom åra. Tidligere var han stort sett «ute i felten» og var driftsleder hvor sprenginga foregikk. De siste åra har han vært mer på kontoret, mens sønnen Emil (29) har overtatt styringa av rigger og mannskap.

«Æ bli vårrån»

- Skal du trappe ned og gå av med pensjon snart?

- Nei, jeg har ingen planer om det. «Æ bli vårrån», sier 67-åringen.

- Har du planer for at bedriften skal bli enda større?

- Oppdragsmengden akkurat tilsier at vi kunne gjort det. Men det kommer en hverdag igjen også. I tillegg er det ikke enkelt å finne kvalifiserte bergsprengere, sier han.

- Vi er også veldig bevisste på at våre ansatte skal ha en høy kompetanse, supplerer Borten.

Toppåret

Regnskapene til Koren sprengningsservice viser de siste fem åra en omsetning over 50 millioner kroner, med et toppår i 2013 med 72,6 millioner og et resultat på 7,3 millioner kroner.

- I 2013 klaffet det med jobbene og vi tapte lite penger. I fjor derimot var et krevende år, med drøyt 55 millioner i omsetning og et resultat på 2,1 millioner, sier Borten.

- Hva skjedde i fjor?

- Det var generelt lite aktivitet i markedet, og flere jobber vi hadde fått ble utsatt, svarer Koren og henger nedturen sammen med fallet i oljeprisen på den tida.

Unngikk permisjoner

- Måtte dere permittere folk?

- Nei, vi berget unna det. Og vi fikk samtidig tatt etter mye vedlikehold på maskinparken vår, som består av betydelige verdier, sier gründeren.

I år vil omsetningen passerer 60 millioner kroner igjen. Og det er lyse skyer i horisonten.

- Det ser bra ut framover. Det er blant annet oppstart på en del samferdselsprosjekter i området, sier Borten.

Prisene presses

Duoen påpeker imidlertid at det er et tøft marked i Trøndelag. Konkurrenter med tilhold lenger sør i landet, kommer hit for å konkurrere om oppdragene. Resultat: Prisene presses.

- Vi må være mer effektive og flinkere enn før hvis vi skal sitte igjen med det samme på bunnlinja, sier de.

I firmaet, som er én av kommunens største arbeidsplasser, jobber flere familiemedlemmer av Leif Koren, blant annet sønnen, broren, en onkelunge, svigersønnen og et barnebarn, i tillegg til kona Lillian.

- Lillian har vært med hele veien siden oppstarten. Hun har vært tålmodig, fastslår sjefen før han må fortsatte å jobbe på kontoret, som de bygde i 2015.

Det er slike borrer de ordner hull i fjellet med. Hullet fylles med sprengstoff, og deretter sprenges fjellet. Foto: Øyvind Brostrøm