Planene om å bygge om brannstasjonen i Børsa ble midlertidig stanset i sommer etter at rådmannen hadde lagt fram et forslag som var fem millioner kroner dyrere enn det politikerne først hadde bevilget penger til.

Ny samarbeidspartner

Da hadde Arbeidstilsynet allerede påpekt en rekke bygningsmessige og tekniske utfordringer ved stasjonen knyttet til dusjmuligheter, garderobeforhold, vaskemuligheter og skille mellom ren og uren sone.

Utsettelsen ble blant annet begrunnet med at kommunen var i en prosess for å finne ny samarbeidspartner for brannvernet i kommunen, en prosess som ble sluttført nå i oktober der kommunestyret valgte å inngå et nytt samarbeid med Orkdal kommunes brann og redningstjeneste. Videre viste kommunen til at det nå foregår en revisjon av sentrale forskrifter for brannvern, den såkalte dimensjoneringsforskriften.

Les også: Fikk flertall for Orkdal

Les også: Laugsand ble klubbet ned

Mangler skiller

Arbeidstilsynet mente imidlertid at dette ikke vil ha betydning for de påpekte forholdene ved brannstasjonen, og ga i september kommunen pålegg om å utbedre brannstasjonen, med frist til 31. desember i år om å sende inn tidfestede handlingsplaner for «etablering av tilfredsstillende arbeidslokaler og personalrom for ansatte i brann- og feiervesenet i Skaun kommune». I et nytt brev fra Arbeidstilsynet i oktober ble fristen forlenget til 30. november 2018. En «tilfredsstillende» brannstasjon være på plass innen 1. mars 2019.

«Brannstasjonen har i dag en dusj som i hovedsak benyttes av feierne. Det er ikke fysiske skiller mellom rent og forurenset område, egnede garderobeforhold og dusjmuligheter. Det er også utfordringer i forhold til stabil plattform ved vask av brannbil», skriver Arbeidstilsynet i sin rapport og viser samtidig til at brannstasjonen mangler forsterket avtrekk eller eksosavsug for å fjerne eksos.

Kan stanse virksomheten

De konkluderer med at lokalene ikke tilfredsstiller kravene i forskrift om utforming av arbeidsplasser og arbeidslokaler, og at dette ikke er akseptabelt. De truer samtidig med tvangsmulkt om ikke pålegget blir oppfylt innen fristen, enten i form av dagbøter eller et engangsbeløp. Arbeidstilsynet varsler også at de eventuelt kan stanse virksomheten ved brannstasjonen helt eller delvis hvis ikke ombyggingen gjennomføres innen fristen.

Spres gjennom lufta

Tillitsvalgt for de ansatte ved brannstasjonen, Øystein Skogvang, sier de nå imøteser snarlige endringer ved stasjonen.

- Det er krevende å unngå å bli eksponert for farlige stoffer, f.eks. knyttet til tilsmusset utstyr og bekledning. Det er tatt mange grep, og det er større fokus på å unngå eksponering for farlige stoffer nå enn da jeg begynte i brannvesenet. Det er ikke lenger om å gjøre å ha den svarteste hjelmen for å være den tøffeste karen, nå blir man i stedet bedt om å vaske hjelmen hvis den er sotete. Men så lenge vi ikke har en brannstasjon uten skille mellom ren og skitten sone, så er det ikke mulig å unngå eksponering når man kommer til stasjonen med skittent utstyr. Da sprer stoffene seg gjennom lufta i hele lokalet, sier Skogvang.

Politisk sak før jul

Han mener Arbeidstilsynet kunne vært enda tøffere overfor kommunen, og at man burde fått på plass en midlertidig ordning i påvente av ny stasjon.

- Det var det som var forutsetningen da Arbeidstilsynet var her på tilsyn i januar, sier Skogvang.

I Skaun kommune sier teknisk sjef Frøydis Aalbu at de vil legge fram en politisk sak om brannstasjonen før jul i år.

- Det er krevende å unngå å bli eksponsert for helsefarlige stoffer inne på brannstasjonen når man mangler skille mellom ren og uren sone, sier tillitsvalgt Øystein Solvang ved Skaun brann- og redningstjeneste. Foto: Lillemor Hestvik