«Hvordan kan vi bringe Havbruksnæringen «inn i fremtiden» gjennom å minimere påvirkningen den har på miljøet, og gjøre den ytterligere bærekraftig?» Det var oppgaven som Marit Selbekk Liaklev og de andre deltakerne på Marin student bootcamp Havbruk 2017 fikk tidligere denne uka.

Les også: Nødhjelp for laksen

Kan erstatte soya

Sammen med tre andre studenter lanserte Liaklev ideen «ProTunicate», som går ut på å utvikle en ny og egnet kilde til marint protein i fiskefôr som ikke konkurrerer med matproduksjon. Proteinkilden er tunikater, også kalt sekkedyr, som finnes langs norskekysten og i alle verdenshav. Tunikatene har høyt innhold av protein og cellulose, kan produsere 100 ganger mer protein per areal enn en åker på land, og er et bærekraftig alternativ til soya som per i dag er hovedkilden til protein i fiskefôr blant norske fôrprodusenter, heter det i beskrivelsen av vinnerforslaget som altså sendte Liaklev og resten av laget helt til topps i konkurransen.

- Vi fikk to dager på oss på å levere et forslag, forteller Liaklev.

Les også: Har elleve gaseller

Fiskepulver i rundstykkene

Hun kommer fra Eggkleiva i Skaun og gjorde nylig ferdig masteroppgaven sin i kjemi og bioteknologi på NTNU. Der så hun på hvordan man kan utnytte proteinpulver fra laks og sild i næringsmiddelproduksjon.

- Fiskerinæringen produserer mye restavfall. Spørsmålet er om man skal man bruke det til noe fornuftig, f.eks. til mat til mennesker. Jeg har sett på egenskapene til proteinpulveret med tanke på å bruke det i mat, der jeg blant annet har prøvd å putte proteinpulver inn i rundstykker, sier Liaklev.

På jobbjakt

Resultatet ble ikke helt full klaff.

- He he, nei, folk klaget på fiskesmak. Men det ble en veldig god ernæringskvalitet, proteinpulveret har god aminosyresammensetning og fordøyelighet, men man må kanskje jobbe litt mer med smaken.

Nå er Liaklev på jobbjakt, der havbruksnæringen absolutt er et aktuelt område, gjerne i Nord-Norge.

- Kunne du tenke deg å ta ideen om sekkedyrproduksjonen videre som gründer?

- Jeg må vel bare si ja til det, men da måtte jeg fått med meg de andre studentene på gruppa. Jeg kunne godt tenke meg å prøve meg som gründer, men kanskje helst etter at jeg har jobbet noen år og fått litt mer arbeidserfaring, sier Liaklev.

lillemor.hestvik@avisa-st.no

481 46 109

Engasjerte og nysgjerrige studenter fra hele landet og ulike studieretninger på høyskole og universiteter har i en ukes tid vært på Nordmøre, Kristiansund og Smøla for å lære mer om havbruksnæringen. Foto: Privat