Opprinnelig skulle de nye helse- og mestringsboligene i Børsa sentrum, med 10 leiligheter for ungdom med funksjonsnedsettelser, være klare for innflytting 1. september i år. Nå viser det seg at et branntilsyn utført av kommunen selv gjør at innflyttingen foreløpig er satt på vent.

- Skaun kommune er opptatt av å ivareta de som skal bo og jobbe i bygget. Derfor er det gjennomført tilsyn på bygningens brannkonsept og universell utforming. Midlertidig brukstillatelse blir gitt når ansvarlig søker gjennom uavhengig kontroll kan dokumentere at det er forsvarlig å ta bygget i bruk, sier teknisk sjef Frøydis Aalbu i Skaun kommune.

Les også: Politikerne sa ja til mestringsboliger

Stilte uforberedt

Den foreløpige tilsynsrapporten lister opp 66 punkter med observasjoner og spørsmål til tiltakshaver Vis-a-Vis arkitekter. Der vises det også til at entreprenøren ikke selv møtte opp til tilsynet og dermed ikke hadde utført sin rolle i henhold til blant annet plan og bygningsloven.

«Innledningsvis bemerkes at det foreligger manglende kommunikasjon mellom ansvarlig søker og de berammede ansvarsområdene som bygningsmyndigheten ba om at stilte til tilsynet. Dette ut fra at ingen møtte foruten representant fra ansvarlig søker. De øvrige som deltok fra ansvarsrettsiden stilte adhoc uten mulige forberedelser til tilsynet», skriver tilsynsansvarlig Svein Ivar Espås i den foreløpige rapporten. Der understrekes det også at tilsynet ennå ikke er avsluttet.

Les også: Arbeidstilsynet truer med tvangsmulkt

Halvannen ukes varsel

Prosjekteringsgruppeleder Tore Wiger reagerer sin side på at kommunen ikke valgte å gi en midlertidig brukstillatelse for bygget, og sier Vis-a-Vis arkitekter fikk beskjed om tilsynet uvanlig kort tid i forveien.

- Det normale er at man får en midlertidig brukstillatelse. Da ville man kunne tatt huset i bruk for en måned siden. Jeg har vel aldri opplevd et tilsyn så plutselig. Slike tilsyn varsles ofte flere måneder i forvegen. Dette kom veldig bardus på, ca. 1,5 uke i forvegen. Da var jeg på en måneds ferie i utlandet, sier Wiger.

Ved teknisk avdeling i Skaun kommune avviser Aalbu at varselet om tilsyn ble gitt med for kort frist.

- Tilsynet ble etter vår oppfatning varslet i tilstrekkelig tid før gjennomføring, sier Aalbu.

«Alt mellom himmel og jord»

Wiger viser på sin side til at tilsyn skal være forutsigbare.

- Det er ikke den måten vi regner med at tilsyn blir gjennomført, sier Wiger, og viser samtidig til at rapporten omhandler mer enn bare de branntekniske løsningene for bygget.

- Tilsynet ble utløst etter bekymring hos brannansvarlig i kommunen, og de hadde da rett til å gjennomføre tilsynet. Men at det skulle bli så omfattende – en liste på 66 punkter med alt mellom himmel og jord – da ble det vanskelig å vite hva som var viktig og hva som var mindre viktig. Det eneste som hittil har ført til endringer er mindre avvik på sprinkleranlegget, som nå er utført. Disse skyldes ikke tilsynet, men var noe byggherren krevde, sier Wiger.

Uproblematisk for brukerne

Enhetsleder for hjemmetjenesten i Skaun, Bodil Wilmann, bekrefter at det er usikkert når brukerne kan flytte inn i bygget, men at forsinkelsen ikke har store konsekvenser for brukerne.

- Alle har et godt botilbud i dag i kommunale bofellesskap. Det er to som bor hjemme, som sikkert gjerne skulle flyttet inn, men dette får ikke andre konsekvenser enn at det er forsinkelser, sier Wilmann.

De som skal bo i det nye senteret er unge funksjonshemmede med behov for heltids oppfølging, og kommunen har valgt å samle brukere i aldersgruppen 20 til 30 år i det nye bygget.

- Dette har vært et etterlengtet tilbud for oss i kommunen, og det nye bygget dekker det behovet vi har i dag. Samtidig regner vi at antall brukere vil øke i tiårsperioden framover, og vi har nå startet en kartlegging av behovet som vil komme, sier Wilmann.

Forlanger at tredjepart kontrollerer bygget: - Midlertidig brukstillatelse blir gitt når ansvarlig søker gjennom uavhengig kontroll kan dokumentere at det er forsvarlig å ta bygget i bruk, sier teknisk sjef Frøydis Aalbu i Skaun kommune Foto: Lillemor Hestvik