Det jobbes knallhardt for at Toppidrettsveka igjen skal gå i Knyken etter to års fravær. Og nå skal Orkdal IL og Orkanger IF samarbeide om det populære idrettsarrangementet

- Eliteløperne som deltar stiller krav om å gå vekk fra gateløp. De ønsker seg tilbake til Knyken. Vår rulleskitrasé er unik, og NRK uttaler også at Knyken er ypperlig for tv-produksjon, forteller Magne Fossbakk, daglig leder i Orkdal IL.

Toppidrettsveka er et årlig sommeridrettsarrangement i Norge som ved oppstart i 2005 ble avholdt i Aure kommune på Nordmøre. Arrangementet har senere vokst til å også omfatte andre kommuner.

Sterkere sammen

I august 2013, 2014 og 2015 var Petter Northug, Marit Bjørgen og andre internasjonale toppløpere i Orkdal og konkurrerte på rulleski. Sommeren 2018 kan det skje igjen. Og datoen er spikret: Torsdag 16. august.

- Vi har hatt møte med Orkanger IF, og vi har en fin dialog om et framtidig samarbeid, sier Fossbakk.

- Hvorfor skal Orkanger IF være med på dette?

- Det er et stort arrangement, og det er viktig å bruke hele Orkdal for å få gjennomført det. OIL og OIF er de to største idrettslagene i dalen. Vi har ambisjoner om å få økonomisk støtte av kommunen, og sammen står vi sterkere til å få innvilget det, svarer han.

Deler honoraret

- Men hva får OIF tilbake ved å hjelpe til med Knyken-arrangementet?

- Dersom vi gjennomfører dette, får vi 100 000 kroner i honorar fra Toppidrettsveka for innsatsen vi legger ned, under forutsetning av at kommunen er med. Summen blir selvsagt da delt på to. I tillegg er det planer om en åpningsseremoni av arrangementet i Idrettsparken. Det blir ikke konkurranser der nede, men profilerte løpere kommer.

- Når blir det avgjort om Toppidrettsveka blir arrangert i Orkdal neste sommer?

- Det er nært forestående. Allerede over helga legger vi inn en søknad til kommunen på 250 000 kroner. Det er den samme summen vi søkte om per år, og fikk, i de tre foregående åra. Vi har også dialog med sponsorer om støtte. Vi er nødt til å få inn 850 000 kroner til sammen for å klare å arrangere Toppidrettsveka. En avgjørelse vil bli tatt i løpet av november, sier Fossbakk.

- Jeg er optimist

Dersom verdens beste skiløpere på nytt ankommer Knyken neste år, vil også kombinertlandslaget bli invitert. Da blir det totalt to konkurranser der oppe denne dagen.

- Tror du dette blir en realitet?

- Jeg er optimist! Og det blir garantert en folkefest, sier Fossbakk.

Toppidrettsveka ble første gang arrangert i 2005, da som en del av Aureveka, og i regi av Aure Idrettslag, og besto av bare en rulleskisprint. Arrangementet vokste imidlertid raskt. I 2007 valgte fire norske landslag å delta i arrangementet i forbindelse med sine treningssamlinger; sprintlandslaget, kombinertlandslaget, allroundlandslaget for både herrer og kvinner, samt Team Trøndelag.

Med bakgrunn i positive tilbakemeldinger fra de fire landslagene, ble det i 2008 invitert internasjonale løpere fra Frankrike, Tyskland, Finland, Sverige og Norge.

Siden har Toppidrettsveka vært et ettertraktet arrangement både for publikum og utøvere, og antall øvelser har økt.

Magne Fossbakk, daglig leder i Orkdal IL, har stor tro på at det populære idrettsarrangementet kommer tilbake.