- Nå må det settes av penger til å ordne opp ved Gjølme skole, sier FAU-leder Christian Bonvik til ST etter at kommunelegens tilsyn har avdekket to avvik ved skolen.

Klima og plass

Bonvik var selv med, i kraft av vervet sitt, da tilsynet ble gjennomført 6. november av kommunelege Jimmy Wikell og ledende helsesøster, Mari Skjølberg.

Et avvik defineres som manglende etterlevelse av krav fastsatt i lov eller i forskrift med hjemmel i lov. Det ble avdekket to avvik ved tilsynet:

  • Undervisningslokaler har ikke tilfredsstillende inneklima.

  • Skolen har ikke areal inne slik at ulike behov blir ivaretatt.

Orkdal kommune har fått frist til 31. januar 2018 til å rette opp forholdene vedrørende inneklimaet, mens 28. februar er frist for å legge fram en plan for å lukke avvik når det gjelder plass.

Over lovlig nivå

Det har tidligere ikke vært problemer med inneklimaet ved skolen. Men ved skolestart ble det satt i gang ny drift av ventilasjonsanlegget. Det er foretatt målinger av inneklimaet i noen klasserom, og det er målt CO2-nivåer som ligger fire ganger over den anbefalte grensen.

Temperaturen er også for høy i enkelte klasserom. Temperaturen i gymnastikksalen trekkes fram spesielt. Her er det store vinduer uten noen form for solskjerming.

Ett grupperom

De 129 elevene ved Gjølme skole har i dag ett grupperom. Kommunelegen slår fast at det ikke er nok areal inne til at man får ivaretatt den undervisninga det er behov for.

Skolen har blant annet måttet ta i bruk tilfluktsrommet til musikkundervisning. Her er det målt for høye radonverdier.

Det er også påpekt avvik etter et branntilsyn, og dette er ennå ikke rettet.

Bladet fra munnen

FAU-leder Christian Bonvik sier til ST at foreldregruppa fram til nå har satset på intern dialog, men at dette ikke har ført fram. De føler derfor at de må gå ut i media for å bli hørt.

- Vårt fokus har hele tiden vært å ha en konstruktiv dialog uten for mye støy og klaging. Nå viser det seg at forholdene ved skolen er direkte lovstridig, og at elevene ikke har de fasilitetene de har rett på, sier Bonvik som har følgende klare melding til politikerne:

- FAU forventer at det settes av penger til dette arbeidet allerede ved budsjettbehandlinga nå før jul. Vi skal være konstruktive og bidra aktivt i denne prosessen, hvis det er behov for det. Vi vil derimot signalisere nå at vi ikke vil akseptere at dette løses ved «halvgode» og midlertidige løsninger.

Kan tilbakestilles

Overfor ST utdyper Bonvik at det er plassmangelen som er det mest alvorlige. Inneklimaproblemet er løsbart - raskt:

- Luftkvaliteten har vært god ved skolen inntil det ble inngått avtale med et firma for å spare energi. Tiltakene som er satt inn, har kanskje ført til lavere strømutgifter, men inneklimaet er blitt mye dårligere. Dette er det enkelt å gjøre noe med, for man kan bare tilbakestille det til slik det var før. Men det er problemer med plass som er det verste, sier han.

Må settes av penger

- Det er en gammel skole som er bygd for en annen type undervisning. Klasserommene i seg selv er store nok, men nå er det mer behov for grupperom, og det finnes bare ett grupperom på hele skolen. Man får med andre ord ikke til å drive undervisning slik man skal etter dagens undervisningsplaner.

Bonvik understreker at foreldrene er godt fornøyd med skolens ansatte og undervisningsopplegg, men at det er bygget og dets beskaffenhet som er problemet.

- Nå må politikerne sette av penger for å rette på dette. Slik vi ser det, er det bare utbygging som vil løse dette. I det minste må det settes av midler slik at vi får prosjektert løsninger.

Christian Bonvik er FAU-leder. Foto: Arkivfoto
Kommunelege Jimmy Wikell