Formannskapet var onsdag ettermiddag kalt sammen til et ekstraordinært møte, der én sak sto på saklista: Norsk kylling.

Ikke gitt opp

Det går mot avgjørelse når det gjelder plassering av det nye kyllingslakteriet, og kampen står mellom Malvik og Orkdal om å sikre seg investeringa som kan komme opp i to milliarder kroner.

Administrerende direktør i Norsk kylling, Kjell Åge Stokbakken, har gjentatte ganger uttalt til ST at de kommer til Furumoen på Orkanger dersom reguleringsplanen går gjennom.

Samtidig er det ingen hemmelighet at Malvik kommune ikke har gitt opp. Kommunen jobber iherdig på tampen for å gjøre seg lekker for kyllingprodusenten.

D-dagen

Torsdag 7. desember er selve D-dagen. Da skal styret i Norsk kylling - om alt underlagsmateriale er klart - ta sin investeringsbeslutning.

Dagen i forveien skal forvaltningsutvalget i Orkdal behandle reguleringsplanen for Furumoen. Orkdal kommune tror og håper at alt rundt reguleringsplanen er avklart i forkant av utvalgsmøtet den 6. desember, slik at Norsk kylling kan «banke» gjennom plasseringa i Furumoen dagen etter.

Intens jobbing

Så langt er det ingen ting i reguleringsplanprosessen som har potensial til å ødelegge for Orkdal, men det har kommet fram ting i høringsuttalelser som gir en god del ekstraarbeid for Orkdal kommune.

Planavdelinga har den siste tida jobbet intenst med å svare opp spørsmål fra blant andre Fylkesmannen. Dette handler blant annet om å finne gode kompenserende tiltak for kjela som ligger i Furumoen.

Trafikksikkerhet

Steinar Gaustad, som er assisterende rådmann og kommunalsjef for samfunn og næring, informerte i går formannskapet om at denne prosessen ser ut til å gå greit.

Årsaken til at formannskapet var kalt sammen, var at administrasjonen ønsket signaler på om de kunne gå med på en kostnadsdeling med Norsk kylling angående flere trafikksikkerhetstiltak.

Det er Orkdal kommune som har stilt rekkefølgekrav som innebærer at trafikksikre løsninger må være på plass over Grønørbrua samt trafikksikker kryssing av fylkesveien på to punkter.

Usikkerhetsmomenter

Gaustad fortalte at Norsk kylling ønsker å fjerne alle usikkerhetene som kan fjerne med tanke på investeringssummen, og man har derfor antydet at kommunen kan være med på en tredeling av kostnadene, og at Norsk kylling får en maksimal utgift på fem millioner kroner knyttet til disse tiltakene. Trondheim havn er den tredje parten som skal være med på kostnadsdelinga.

Gaustad antydet at kostnadene vil ligge rundt 15 millioner kroner, men det er bare et anslag. Det betyr at Orkdal kommune må ut med minst fem millioner kroner, i verste fall det dobbelte dersom Trondheim havn av en eller annen grunn ikke bidrar. Men, som det ble sagt i møtet, så er dette tiltak som Orkdal kommune også har et ansvar for.

Unison støtte

Tradisjonen tro var det ingen som mukket mot dette i formannskapet. Det skulle ikke fattes noe vedtak, men Gaustad ba om et klart signal å gå videre med til Norsk kylling.

Det signalet fikk han.

Alle som tok ordet, ga sin tilslutning. Og slik kommenterte Torstein Larsen enstemmigheten:

- Vi ønsker Norsk kylling til Orkdal.

Høringsfristen for reguleringsplanen går egentlig ut fredag, men Fylkesmannen har bedt om ei ukes utsettelse.

Det var kalt sammen til ekstraordinært formannskapsmøte onsdag ettermiddag. Foto: Catharina Morken