Etter en pilegrimstur til Lourdes i Frankrike, opplevde Brigitte Nicolas Kvarsnes (Bibi) fra Orkanger at livet hennes ble forandret.

Før hun dro, tenkte hun det skulle bli en fin opplevelse, og så skulle livet gå videre. Men slik ble det ikke. Hun opplevde at hun ble sterkere, roligere og fikk nytt håp i forhold til livets utfordringer.

Ut av den katolske kirke

Det betyr ikke at hun ble verken mer religiøs eller katolsk av det. For etter å ha vært katolikk hele livet, meldte hun seg ut av den katolske kirke for et par år siden.

I forhold til familien hjemme i Belgia hvor hun kommer fra, er det en vel bevart hemmelighet. Men hjemme i Norge er hun ikke redd for å si hva hun mener om utallige overgrep innenfor den katolske kirke, og også kirkas forsøk på å holde dette skjult og bagatellisere det som foregår innenfor kirkens murer.

- Det er helt håpløst. De har overhodet ikke selvinnsikt, sier Bibi.

Håpets uke

Men katolikk eller ikke, så var hun ikke tung å be da mamma Suzy i Belgia ønsket henne som ledsager til Lourdes i Sør-Frankrike under Håpets uke nå i august.

De dro med buss fra Bruxelles sammen med ei gruppe med belgiere, samt en lege og en sykepleier om bord på bussen.

- Noen var veldig dårlige, både fysisk og psykisk. De dro til Lourdes for å få nytt håp, forteller Bibi som opplevde å komme tett på mange mennesker etter flere dager på samme buss.

11. desember skal de også møtes igjen i ei kirke i Bruxelles.

Hellige Bernadette

Det var på alle måter en spesiell busstur før de ankom den vesle fjellandsbyen Lourdes i Sør-Frankrike, som flere millioner valfarter til hvert år.

- Vi sang salmer, ba Fadervår og las bønn til Maria, spiste godteri og pratet sammen, ler hun.

Underveis overnattet de i et kloster i byen Nevers. Nettopp i dette klosteret var det hellige Bernadette gikk i kloster og bodde fram til hun døde av tuberkulose i 1879, bare 35 år gammel.

Historia forteller at kroppen hennes ikke råtnet etter at hun døde. Ti år etter hennes død begynte de å balsamere kroppen hennes. I et sidekapell ligger hun nå til skue for pilegrimene.

- Hun ligger som hun sover, og vi bare venter på at hun skal våkne. Det var en sterk opplevelse av nærvær, sier Bibi.

Jomfru Maria

Det er nettopp historien om hellige Bernadette som gjør at millioner av mennesker hvert år valfarter til byen Lourdes hvor Bernadette vokste opp, og der den hellige jomfru Maria viste seg for henne i 1858 da hun var bare 14 år gammel. Samtidig kom det opp en hellig kilde som folk valfarter til for helbredelse og frelse.

Gir aldri opp

I Lourdes hvor Bibi deltok på Håpets uke i august sammen med tusener av andre mennesker fra hele verden, var det bønn, møter og sang. Spesielt sterkt var fakkeltoget for håp med 3000 mennesker som sang og ba gjennom gatene.

- Det mange ulike grunner for at folk oppsøker denne Håpets uke. Men vi har til felles, at vi ikke gir opp, sier Bibi som var eneste nordiske deltager dette året.

Ellers var deltagerne i alle aldre og av mange ulike nasjonaliteter.

Forløsende

I fem dager var hun i Lourdes. Det var fem dager med uslettelige opplevelser. Det var flere ting som skjedde. Det var møter med mennesker som ga varige inntrykk, og som hun opplever som tegn. Hun fikk også et såkalt sakrament eller velsignelse av presten, der hun ble oljet på hendene og panna. For henne var det en sterk og forløsende opplevelse, med påfølgende ro etterpå

- Jeg føler meg roligere og sterkere til å møte utfordringene både jeg og familien står overfor. Nå føler jeg at jeg kan gå gjennom hva det skulle være, sier Bibi som etter de fem dagene i Lourdes begynner hver dag med bønn og meditasjon.

Ønsker seg tilbake

Etter det sterke oppholdet i Lourdes har hun et stort ønske om å reise tilbake sammen med mannen Tor, barn og barnebarn.

- Det er folk som reiser til Lourdes om og om igjen. Om ikke som pilegrim, så er det en nydelig liten fjellandsby med et svært vakkert landskap omkring, sier Bibi som mener at du ikke behøver være sterkt kristen for å dra til Lourdes.

- Hele poenget med kristendommen, er ikke å sette folk i bås. Når du tror, så tror du. Du vet ikke, sier pilegrimen Brigitte Nicolas Kvarsnes som ikke er redd for å dele sterke opplevelser fra eget liv og heller ikke om sin tro.

Men sannheten om utmeldelsen av den katolske kirke forblir i Norge.

Bernadette Soubirous (1844–79), som hadde flere åpnebaringer av Jomfru Maria som 14-åring, er årsaken til at millioner valfarter til Loudre hvert år. Foto: Brigitte Nicolas Kvarsnes
Millioner av mennesker valfarter til grotten i Loudre hvor Bernadette hadde den første Maria-åpnebaringen i 1858. Foto: Brigitte Nicolas Kvarsnes
Brigitte Nicolas Kvarsnes fra Orkanger var eneste nordiske deltager under Håpets uke i år i Loudre. Foto: Brigitte Nicolas Kvarsnes
Loudre er ikke bare et valfartsted. Den er også en svært vakker fjellandsby som er verdt et besøk. Foto: Brigitte Nicolas Kvarsnes