Venstres Lavrans Skuterud kunne ha forklart i ST hvorfor han likevel vil ha storhandel på Laksøra. Han kunne ha forklart hvorfor han stemte for relativt liten storhandel (2100 kvm) i stedet for stor storhandel (3000 kvm).

Han forklarte det ikke i kommunestyret 25. oktober, og kommer i stedet med mer skittkasting i ST 16. november. Skuterud setter «fakta» konsekvent i hermetegn. Han hevder at jeg bruker «fakta» på uhederlig vis for å virke saklig. Det er en grov anklage om manipulering, men jeg blir ikke fornærmet like lett som Lavrans Skuterud.

Nei til kunnskap

«Meiningslaust», «skivebom» og «simpel ryktespreiing» er Skuteruds bidrag til et forsøk på en mer kunnskapsbasert debatt om sentrumsutvikling. Skuteruds typiske karakteristikker skal få ligge i fred, over til hva saken gjelder:

Laksøra er et godt eksempel på en komplisert sak der folkevalgte trenger mer kunnskap for å se fordeler, ulemper og konsekvenser, og deretter veie dem opp mot hverandre før et vedtak. Skuterud og Venstre har hele veien stemt for hastebehandling og mot et bedre kunnskapsgrunnlag.

Småbylista og andre har bedt om helt konkrete og til dels enkle avklaringer før vedtak. Jeg kjenner Trondheim kommune fra innsida og ser hvordan politikere på en selvsagt måte stadig forlanger trygge kunnskapsgrunnlag fra administrasjonen. Skuterud bortforklarer behovet for kunnskap med tåkeprat.

Nei til politisk styring

Lavrans Skuterud presterer blant annet følgende resonnement: «Effekten i sentrum av å opne for stor detaljhandel på Laksøra er avhengig av kva for butikkar som etablerer seg der – og kven som etablerer seg innanfor «raudstreken». Det styrer ikkje politikarane».

Feil, og hvordan er det mulig å påstå noe sånt? Det er jo nettopp dette vi styrer gjennom reguleringsbestemmelsene. Jo lavere minimumsareal for bygg på Laksøra, dess større risiko for at etableringer som kunne ha kommet innenfor sentrumsavgrensinga kommer utenfor.

Lavrans Skuterud antyder i innlegget at det ligger en ideologisk motvilje mot styring bak politikken til Orkdal Venstre. Det er i så fall ei ærlig forklaring. Den forklarer samtidig hvorfor Orkdal Venstre ikke er et miljøparti.

Venstre svikter miljøet

Venstre nasjonalt har en sterk miljøprofil mens Venstre i Orkdal er et parti som stemmer:

  • For å sende handel og kontor ut av sentrum.

  • For tiltak som gir økt biltrafikk.

  • For nedbygging av Norges beste matjord.

  • For nedbygging av kroksjøen i Furumokjela.

  • For utbygging av havn inntil Råbygdfjæra og ved munningen av ei nasjonal lakseelv.

  • For utbygging av havn inn mot bomiljøet på Nerøra.

  • For nedbygging av sjøareal utenfor Gammelosen.

Lista kan forlenges og konkretiseres. Skuterud vil garantert finne en unnskyldning for hvert enkelt vedtak opp gjennom årene, men summen er uansett Venstres politikk i Orkdal.

Skuterud & co øker risikoen for sentrumsdød, skader naturverdier og biologisk mangfold, bygger ned kornjord, stimulerer bilbruken og øker belastningen på sårbare bomiljø.

Hans Kringstad