Vi har kommet til en årstid hvor vi kan være helt sikker på at det vil være mørkt ute fra og med klokken 16, om ikke tidligere. Sjansen er også veldig stor for at det regner eller snør eller en kombinasjon av disse. Like sikkert som dette, er at alle de dødskule menneskene kommer frem. Altså de som er så kule at de bokstaveligtalt risikerer å dø. Jeg snakker selvfølgelig om alle dem som ikke bruker refleks. De som er usynlige i mørket, spesielt når det regner eller snør. Men hei, hva har det å si om man blir påkjørt så lenge man ser kul ut? Så lenge man ikke er en av dem som går med REFLEKS, grøss og gru.

Jeg skulle nesten ønske at det ifølge loven var din feil om du blir påkjørt og drept, men det er det ikke. Det er min. Jeg er veldig opptatt av å ikke kjøre over fartsgrensen, og jeg tilpasser alltid farten etter forholdene. Jeg betaler for meg når jeg parkerer, og jeg står aldri på plasser som er merket med forbud- eller handicapskilt. Jeg er opptatt av å være trygg i trafikken og en flink sjåfør. Likevel kan en person som deg ødelegge hele min bilkarriere, fordi du ikke ville være teit å bruke refleks. Har du tenkt på at når du tar det valget å gå ut uten refleks, at det valget påvirker flere mennesker enn deg selv? Det påvirker familien din, det påvirker vennene dine og det påvirker meg. Jeg som må bruke veldig mye av fokuset mitt på å kikke etter folk som er så å si umulige å se. Jeg som må bråbremse fordi det plutselig går noen i veibanen. Jeg som må svinge unna og skape trafikkaos, fordi en mørkkledd person plutselig sto fremfor bilen min.

Dette gjelder alle som ikke bruker refleks, uansett alder. Sjansen er mye større for å bli påkjørt når man ikke bruker refleks, og som voksen burde man egentlig vite dette. Likevel ser jeg stadig voksne mennesker som er ute og går uten refleks. Eller, jeg ser dere egentlig ikke. Ikke før det nesten er for sent. Dere skal være glad for at jeg kjører etter forholdene, og ikke bare raser i vei, det kan hende at det har spart livet deres. Jeg ønsker ikke å kjøre på deg. Jeg ønsker ikke at livet mitt skal bli ødelagt på grunn av deg. Så vær så snill og bruk refleks. Og om du likevel etter å ha lest dette velger ikke å bruke refleks, registrer deg i hvert fall som organdonor. På forhånd takk.

Oda Karoline Vaage

Oda Karoline Vaage Foto: Privat