Rindal

— Vi har lagt fram et budsjett uten dramatikk. Nå ligger dokumentet, den kommunale «bibelen» for 2018, ute på høring. 13. desember fatter vi endelig vedtak.

Det sier Rindals ordfører Ola T. Heggem under et pressetreff med budsjett som tema onsdag.

Barnehageplass til alle

Han velger å trekke de store linjene, framfor å gå ned på tusenkronersnivå i sin gjennomgang. Og selv om han selv har litt vanskelig for å definere det berømte gapet – hva som skal til for å videreføre drifta for 2017 inn i 2018 – anslår han et tall i størrelsesorden 5–6 millioner kroner før budsjettprosessen startet. Dette var penger politikerne måtte «finne» for å komme i null.

— Budsjettet for Rindal neste år innebærer ingen endringer for den vanlige innbygger. Vi har kommunale avgifter som øker i tråd med prisveksten, og eiendomsskatten er fast. Vi snakker heller ikke om oppsigelser eller store kutt. Hovedtema under budsjettforhandlingene var å kunne opprettholde tilbudet om barnehageplass til alle, sier Heggem.

Taper ikke penger

Rindal innførte eiendomsskatt i 2015 etter et elendig resultat i 2014. Denne – for mange – upopulære skatten ble da innført i 2016. I dag ligger den på 4,5 promille for husholdninger, 7 promille for verker og bruk.

— Totalt gir den oss en årlig inntekt på ca. 6,5 millioner kroner, sier Heggem.

Men – og det er et stort men rundt tallet slik ting nå har utviklet seg. Bortfall av eiendomsskatt på kraftverk, gjør at gevinsten langt på vei er oppspist de siste fire åra.

— Vi snakker om et inntektsbortfall på ca. 5 millioner kroner. Her er nøkkelen å gjøre noe med kapitaliseringsrenta, sier Heggem, og viser til at rentesatsen ble satt til 4,5 prosent i 2013.

— Da kan vi tenke oss hvilken situasjon vi har stått i dersom vi ikke innførte eiendomsskatt i Rindal, sier ordføreren.

For øvrig vil ikke Rindal bli økonomisk berørt av regjeringas forslag til endring i eiendomsskatten – et forslag som alt tyder på blir vedtatt i endelig statsbudsjett i desember.

— Da er jeg langt mer bekymret for situasjonen for for eksempel Aure, kommenterer Heggem.

Alltid lav ledighet

Når det gjelder eiendomsskatt, kommer en stor andel av denne inntekten fra fritidsboliger. For Rindal er en stor hyttekommune, og det kommer stadig flere til. Og selv om noen gir bra lyd fra seg om misnøye med at eierne av fritidsboliger er belastet med denne skatten, har ordføreren likevel inntrykk av at det er en akseptert skatt.

— Det er ingenting som tyder på mindre omfang av bygging av fritidsboliger som følge av eiendomsskatt, sier han.

Lokalt næringsliv går også så det suser – noe de månedlige statistikkene fra Nav viser: Rindal er «alltid» på topp – eller bunn, alt etter som; arbeidsledigheten ligger stabilt på rundt én prosent.

— Suksessen til lokalt næringsliv bidrar til å opprettholde folketallet, som de siste ti årene har hatt en svak nedadgående tendens, sier han.

Fikk rammer i juni

Budsjettet, som foreløpig altså har status som et forslag, er nå ute på høring. Det finnes på kommunens nettsider, og det er lagt ut på rådhuset. Det betyr at innbyggerne og andre kan komme med innspill fram til 4. desember.

— Vi har hatt en god prosess, der kommunestyret først møtte enhetslederne for en gjennomgang av utfordringer og ønsker. Deretter har vi hatt budsjettet til behandling i formannskapet. Rammene for enhetene ble lagt av kommunestyret i juni, forteller Ola T. Heggem.

Fredfullt

Og skal vi nå tro på den bibelen som blir forelagt kommunestyret 13. desember, tyder alt på at det blir en fredfull budsjettjul i Rindal.

Ola T. Heggem gestikulerte og forklarte om et udramatisk 2018-budsjett i Rindal onsdag. Foto: John M. Myrhaug