«Humorshow 3» i Orkdal kulturhus leverer hva det lover: Et perfekt vorspiel til årets julebord. Enkel humor som slår latterdørene på vidt gap.

Knut Ole Laksøyen har fått med seg tre karer til, som sammen utfyller hverandre og byr på en lang rekke artige karakterer med lattervekkende framtoning. Enten det er Gøran Bolme som frustrert flatlus på kav surndaling, Odd Ivar Berg i sin latterlige NTE-skikkelse eller Laksøyen selv med siste nytt fra livet i Baklia, må man bare slippe latteren løs. Knut Ola Vang sørger også for artige historier, men ikke minst sang og en musikalsk ramme rundt det hele.

Humorshowet hadde premiere fredag, ble også vist lørdag og gjentas førstkommende fredag og lørdag. Dette som del av en julebordspakke med påfølgende middag og musikk i Damphuset på Orkanger. Julebordskonseptet satte derfor også sitt preg på innholdet i showet, med et aldri så lite hint om hvor ille et julebord faktisk kan gå. Hvis man må ta på topplue og solbriller og gå på NAV for å melde seg arbeidsledig på mandag, og samtidig søke om bostøtte, kan man vel trygt si at festlighetene har fått en viss bismak.

Kattevask til besvær

Humorshowet er en blanding av monologer og sang, tilvis i standup-sjangeren og med Vang som trakterer pianoet som bindemiddel mellom innsalgene. Det blir derfor ingen dødtid, men en fin sammenheng i showet. Laksøyen er konferansier med sprekt antrekk og en rød tråd gjennom galskapen.

Mange av høydepunktene er det Gøran Bolme som står for, munnrapp surndaling med artig dialekt og finurlige formuleringer. I Surnadal ser man på skavanken hvilken gård folk kommer fra, får vi vite. Bolme er stor i rollene som flatlus og som vaktmester i femte grad med opprykk, som ikke kan skifte ei lyspære på stigende blodtrykk. Han både snakker og synger artige viser på en særegen måte, så dette er en kar vi helt sikkert får høre igjen i framtida.

Laksøyen selv, som for tredje gang trommer sammen til humorshow, byr på et gledelig gjensyn med Tander Bakli. Hans kjente figur prakkes nå med å klare seg hjemme alene, etter at mora har forlatt redet. Det er ikke bare enkelt å finne knappen for «kattevask» når katta trenger en runde vaskemaskina. Vi flirer fortsatt godt av denne noe stakkarslige bonden. I et annet nummer har Laksøyen en fiffig løsning på en forstoppelse, og han setter på dagsorden det klassiske spørsmålet fra fruen: «Kjære, har jeg lagt på meg?», hvor det som kjent er noen fallgruver man kan gå i.

Lettfordøyelig

Odd Ivar Berg, som også var med i det første humorshowet i 2014, og er kjent for sin figur NTE-elektrikeren Sture. Han gjør også denne gangen stor suksess i denne rollen, med hysteriske skildringer på sitt stotrende og stammende vis.

Musikkquiz, joik og et møte med Lars Monsen sørger Vang for, fornøyelig i sin ropende foredragsstil.

Det er ikke de store samfunnsspørsmålene som tas opp, med unntak av at NTE-Sture så vidt toucher innpå kommune- og fylkessammenslåinger og vindmøller på Fosen. Tvert imot er det de nære tingene i hverdagen, bygda og samlivet som står på dagsorden. Og er det ikke nettopp det dagligdagse som er lettfordøyelig underholdning på en kveld med julebordsstemning i lufta? For undertegnene slo det iallfall an, og ble en riktig så latterlig og underholdende kveld. Hadde man hatt desibelmåler i lokalet, ville lattersalvene fra salen nok bekreftet det samme. Halvannen time gikk fort, og vi hadde ikke takket nei til mer av denne galskapen.

Man kan selvfølgelig velge å si som personen undertegnede overhørte på vei ut av kulturhuset: «Nei, det ble for mye underliv!». Men kan også velge å tenke at den banale, enkle og kroppsnære humoren slår an i en slik setting. Jeg velger det siste.