Dagen er viktig for å sette søkelys på vold mot kvinner, både i Norge og internasjonalt.

35% av alle kvinner i verden opplever vold i løpet av livet, og i dag bor over 600 millioner kvinner i land hvor vold i hjemmet ikke er forbudt. Rundt halvparten av alle seksuelle overgrep i verden begås mot jenter under 16 år.

Kvinner på flukt er særlig sårbare for vold, voldtekt og menneskehandel. Det er i dag om lag 65 millioner mennesker på flukt i verden, ifølge en fersk rapport fra FNs høykommissær for flyktninger.

Volden er omfattende, og den foregår i absolutt alle land i verden. Denne volden er ikke et kvinneproblem. Den er et menneskerettsproblem, et demokratisk problem, et juridisk problem og et globalt folkehelseproblem. Vold mot kvinner er et hinder for et likestilt samfunn mellom kvinner og menn.

Et av delmålene under FNs femte bærekraftsmål for 2030 lyder slik:

«Avskaffe alle former for vold mot alle jenter og kvinner, både i offentlig og privat sfære, herunder menneskehandel, seksuell og annen form for utnytting».

Dette forplikter alle land i verden, også Norge, og må ha konsekvens for retningen i norsk politikk.

Krisesentrene er viktige for oppfølgingen av voldsutsatte kvinner. Sentrene har vært lovpålagt siden krisesenterloven kom i 2010, sju år senere er den allikevel ikke implementert i alle kommuner. Orkdal SV har i alle år passet på at krisesenteret i Orkdal får sine bevilgninger fra Orkdal kommune for å sikre en god og sikker drift.

Skal vi sikre lik tilgang til krisesentertilbud over hele landet, også for utsatte grupper. Trenger sentrene en tilstrekkelig og forutsigbar økonomi. I dag er de overlatt til en sårbar kommuneøkonomi under stadig hardere press. SV vil jobbe for at det skal være krisesentre over hele landet, og at vold mot kvinner kommer høyere opp på den politiske dagsorden.

Det er fortsatt en lang veg å gå før kvinner verden over kan leve et liv uten vold. Vi oppfordrer alle til å ta kampen for kvinners rett til et liv uten vold, både 25. november og alle andre dager i året.