Hverken ordføreren i Halsa, ordføreren i Hemne, varaordføreren i Snillfjord eller prosessleder Aarvaag har noen innsikt i hvor store de økonomiske kuttene vil bli når inndelingstilskuddet forsvinner i Heim kommune 15 år etter sammenslåingen. Det ble klart under kommunestyremøtet i Halsa torsdag, hvor representanter fra Hemne og Snillfjord var til stede. De mente det var umulig å vite, og umulig å planlegge, selv om det står følgende i punkt 7 - Økonomi i intensjonsavtalen mellom de tre kommunene:

I følge Stortingsvedtak, skal inndelingstilskuddet gjelde i 15 år. Deretter reduseres inntektene over 5 år, til en er nede på et normalt nivå etter 20 år.

Reduksjon av driftsnivå bør innfases over maks 10 år etter sammenslåing, slik at kommunen har noen år til å bygge seg opp økonomisk før inntektene reduseres.

Fylkesmannens tall sier at inndelingstilskuddet erstatter basistilskuddet på 12 millioner og småkommunetillegget på 5 millioner til hver kommune. I 2020 går vi fra å være tre til å bli én kommune, og avhengig av hvor stor del av dette Snillfjord bidrar med, må det kuttes titalls millioner fra budsjettet.

Jeg presenterte et grovt overslag som sier at vi må klare oss med 23 millioner mindre hvert år, tilsvarende mer enn 30 stillinger, noe Høyres Knut Botten kalte lefling med tall, uten å bidra til oppklaring om hva han mente var korrekt. Heller ikke ordførere Rognskog hadde andre tall, men kalte forslaget om å be Fellesnemnda lage et budsjett som viser hvilke konsekvenser et slikt kutt vil ha, for skremselsretorikk. Han bestemte at forslaget ikke skulle voteres over, uten å gi noen begrunnelse.

Ordfører Rognskog fastholdt også at Fellesnemnda ikke kan overprøve kommunenes investeringer, selv om det står i intensjonsavtalens punkt 7 - Økonomi:

Kommunene er enige om at større investeringer med kostnad over kr. 5 mill. i inneværende valgperiode skal forelegges fellesnemnda, dette for ikke å binde opp et framtidig kommunestyre. I praksis betyr dette å unngå å sette i gang prosjekter som ikke allerede ligger inn i gjeldende budsjett og økonomiplan.

Den nye kommunen planlegges ut fra at den skal ha et forsvarlig økonomisk driftsnivå. Budsjettene fra den enkelte kommune fram til sammenslåingspunktet, legges fram i fellesnemda til vurdering/høring.

Dessverre avbrøt ordfører Rognskog spørsmålsrunden før representantene fra Hemne og Snillfjord fikk fortalt hvordan de ser på saken.

Heim kommune har med andre ord ingen planer for hvordan vi kan unngå å havne i samme uføre som Aure.