Vi har i den forbindelse drøftet, og ønsker å fremme noen synspunkter i den næringspolitiske debatten. Som representant for over 200 medlemsbedrifter, er det viktig for oss å benytte alle muligheter til å fremme næringslivets syn i slike saker. ONF ønsker fremover å ha enda mer fokus på betydningen av at det skapes nye, tas vare på og videreutvikles arbeidsplasser i vår region. Gode rammevilkår for at slik utvikling kan skje er derfor svært nødvendig. Her er vi for øvrig svært opptatt av å få innspill fra alle medlemmer, og som vi kan ta opp videre.

Som den aktive næringspolitiske aktør vi er, vil styret peke på noen viktige områder som vi vil engasjere oss i/uttale oss om:

Forutsigbarhet – vegutbygging

Differensiert arbeidsgiveravgift i nykommunen

Tilbud i de videregående skoler – høyskoletilbud

Organisering av næringsarbeidet kommunen – fylkeskommunen

Offentlige høringer

I SNP for Orkdalsregionen trekkes samferdsel frem som en viktig utfordring for regionens næringsliv. Vi ser nå hvordan veiutbygginger påvirker næringsdrift og samfunn. To eksempler er utbygging av Klingliene mellom Orkdal og Meldal og ikke minst utbedring av Forve Bru. Både det at disse prosjektene kommer samtidig, og at man skyver prosjektene ut i tid gjør det svært vanskelig å planlegge for næringslivet. Vi ber lokale myndigheter diskutere slike forhold med Statens Vegvesen, spesielt med sikte på å skape forutsigbarhet og bedre planlegging.

Den differensierte arbeidsgiveravgiften er opprettet for å bygge og opprettholde arbeidsplasser i distriktene. Dette synes å ha hatt god effekt også i vår region. Da ONF ble invitert til å ta stilling til kommunereformen pekte vi umiddelbart på dette som en viktig utfordring. Likevel kom vi til at vi ville anbefale en kommunesammenslutning i tråd med politikernes ønsker. Vi har ment at frivillighet og samarbeid skal lønne seg, og ber nå om at de deler i nye Orkland som berøres av dette får opprettholde den differensierte modellen. Det vil være urimelig at kommuner som ikke har vært positive kan beholde dette fortrinn, mens distriktene i f.eks. nye Orkland skal straffes.

Orkdalsregionen har ingen plassering av høyskoletilbud. Vi opplever å ha meget gode videregående skoler som det må satses videre på. Her retter vi søkelys mot behovet for å bygge opp utdanningskompetanse i den digitale fremtid. Dette er både viktig og riktig, og vi løfte utdanningene opp på enda et nytt nivå. Vi støtter også den bebudede satsingen på å utvikle fagskolene i Trøndelag.

ONF mener at regionen fortsatt har mye å hente på samarbeid mellom kommunene og at regionrådet må drives videre, gjerne med fokus på næringsutvikling. Ikke minst må regionen løftes fram som betydningsfull i nye Trøndelag. Men også den nye kommunen må sette av administrative ressurser til å drive næringsutvikling og næringspolitikk. Vi ber derfor om at nye Orkland kommune tar hensyn til dette nå det skal organiseres en ny og viktig næringskommune i søndre del av Trøndelagsfylket. Her ser vi frem til et videre godt samarbeid, og ønsker å få delta aktivt i prosessen. ONF representerer nå 213 bedrifter som alle vil at dette fortsatt skal være en stor og viktig næringsregion.