Forve bru på Fannrem åpnet torsdag kveld. Det var ikke én dag for tidlig.

- Endelig! Da jeg dro hjem fra pubquiz på kvelden, hadde brua åpnet. Jeg filmet trafikken og la det ut på Facebook, og responsen var stor, forteller Bjørn Asbøll, som er innehaver av Best-stasjonen på Fannrem.

Som kjent har det pågått omfattende arbeid på brua siden den ble stengt for biltrafikk 2. oktober. Det som i utgangspunktet skulle ta fem-seks uker, tok hele to måneder. Det lokale næringslivet, som har tapt masse penger på at trafikken kjørte utenfor sentrum, har ikke vært nådig over planlegginga til Statens vegvesen.

Halvert omsetning

- Det har vært trått. Omsetninga hos oss er halvert disse to månedene sammenlignet med normale måneder, sier Asbøll, uten at han foreløpig vil gå ut med eksakte tall.

«Stasjonssjefen» forteller at det har vært veldig dødt utenfor lokalet hans siden brustenginga.

- Vanligvis er det mye trafikk ute på plassen her. Siden oktober har det vært stille, sier han.

- Frykter du at dine gamle kunder har endret handlemønster i tida mens brua har vært stengt?

- Ja, jeg gjør det. De gamle, lojale kundene kommer nok tilbake, men heldig er det uansett ikke. Vi skal selvsagt gjøre det vi kan for å få kundene tilbake, sier han.

Berget permitteringer

- Ble du nødt til å permittere ansatte mens brua var stengt?

- Nei, vi unngikk heldigvis det, blant annet ved å tilpasse skiftlistene, sier Asbøll.

Mona Bekkos, postansvarlig, og Marita Mo Haugan, stasjonsmedarbeider ved bensinstasjonen, er glad for at brua nå endelig har åpnet.

- Nå begynner vi igjen å høre folk med dialekter som kommer fra andre sida av brua. Det er artig!, fastslår de.

- Hva sier kundene til dere nå, etter at brua åpnet?

- De er veldig glade. De gratulerer oss med bruåpning. Og nå møtes kunder her igjen som ikke har sett hverandre siden 2. oktober, svarer de og ler.

Gjenstår arbeid

Dette var planen da bruarbeidet startet: Sprekker og hull i betongdekket skulle tettes, kantdragene skulle repareres, det skullelegges ny membran og brudekket skulle reasfalteres. I tillegg skulle rekkverket rustbehandles, hvilket betyr at stålet i rekkverket måtte sandblåses og overflatebehandles på nytt.

Men: Fortsatt mangler det et lag med membran på betongdekket og deretter et nytt asfaltdekke. På grunn av kaldt vær må dette gjøres til våren. Da blir brua stengt på nytt under arbeidsperioden.

- Da krever vi informasjon fra vegvesenet på et tidlig tidspunkt. Næringslivet bør innlemmes i prosessen for å finne et tidspunkt for stenging som rammer oss minst mulig. I tillegg forventer vi at vegvesenet setter på så mye folk som mulig for å redusere arbeidstida (antall dager brua er stengt), sier Asbøll.

Redder julehandelen

Vegvesenet vet foreløpig ikke når arbeidet som gjenstår skal gjennomføres. De vet heller ikke hvor lenge brua blir stengt i vår, har Mats-André Lied, prosjektleder i Statens vegvesen, uttalt til ST.

Ordfører i Orkdal, Oddbjørn Bang (Sp), er fornøyd med gladmeldinga om bruåpning.

- Det synes jeg er bra! Nå kan også det lokale næringslivet på Fannrem ta del i julehandelen, sa han tidligere denne uka.

PS! Statens vegvesen oppfordrer kjøretøy med kjettinger å redusere bruken av Forve bru så lenge det ikke er et topplag med asfalt der. Kjettinger kan føre til betongskader. Asfaltdekket skal legges til våren.

Postansvarlig Mona Bekkos (t.v.) og stasjonsmedarbeider Marita Mo Haugan ved Best Fannrem ser nå igjen kunder som de ikke har sett siden brua stengte 2. oktober. Foto: Øyvind Brostrøm