Hemne

Denne uka var det avslutningsmarkering for de ca. 30 deltakerne som har deltatt på norskkurs i regi Hemne Ressurssenter. To puljer starta kurset i mars; noen som nybegynnere, andre på kurs for viderekomne, avhengig av hvor lenge de har bodd i Norge og hvor godt de kan språket fra før.

Felles for dem alle er at de må være i et ansettelsesforhold. Kurset i Hemne omfatter 15 bedrifter og virksomheter.

Deltakerne kommer fra Litauen, Bulgaria, Polen, Tyskland, Thailand, Venezuela, Tsjekkia, India, Russland, Eritrea og Latvia, til sammen 11 nasjoner.

Internasjonal familie

Markus Kuhnlein fra Tyskland er produksjonssjef på Wacker Holla Metall, og har doktorgrad i kjemi. Han er i lederteamet på Holla, og kommer fra eierselskapet Wacker Chemicals. Han var også en av deltakerne fra Wacker sentralt under den store velkomstfesten i 2010 etter at det ble kjent at Holla fikk tyske eiere.

Etter to år som midlertidig hemnværing, snakker Kuhnlein imponerende godt norsk.

— Gjør jeg? Takk. Du må i så fall gi disse damene æren for det. De har vært både flinke og veldig effektive, sier han, henvendt til kursholderne Celine Fischer og Ann Kristin Lyngstad.

Han legger ikke skjul på at språk er en forutsetning for å kunne fungere i det daglige i et land med et annet språk enn morsmålet, og han berømmer også det sosiale og de bekjentskapene som er skapt gjennom kurset.

— Vi er blitt nesten som en stor familie med medlemmer fra hele verden, og nå med norsk som felles språk. Dette har vært veldig positivt, sier Kuhnlein.

Fagspråkene

Deltakerne på dette kurset har bodd og jobbet i Hemne i alt fra to til 16 år. Og det er snakk om et stort mangfold av bransjer; renhold, kjøkken, trearbeids-/tømrerfag, lærer, oppdrett, veterinær, treningssenter og altså smelteverk. Med flere.

— Alle yrker har sine spesielle ord og uttrykk, og det kan være ei utfordring for oss som er kursholdere. Men vi har forsøkt å fokusere på å lære bort norsk som du bruker i det daglige, sier Ann Kristin Lyngstad.

— I tillegg har noen av deltakerne kjøpt ekstratimer for å spesialisere seg på ord og uttrykk i sine respektive fag, sier Celine Fischer.

Deltakerne kan ta eksamen både muntlig og skriftlig.

Det er Kompetanse Norge som finansierer opplæringa. I Hemne er det Hemne Ressurssenter som gjennomfører kursene. De har pågått over flere år.

Pinnekjøtt på menyen

Under avslutninga i kantina på Hemne videregående skole, sto pinnekjøtt og lettøl på menyen.

— Ribbe, lutefisk og pinnekjøtt er de tre tradisjonsrike, norske julemiddagene jeg kjenner, men jeg har ingen spesiell favoritt blant dem. Jeg kan bare si det skal smake godt med pinnekjøtt nå, sier Markus Kuhnlein.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300

Alle til bords for å få servert pinnekjøtt under avslutningsmarkeringa for norskkurset. Foto: John M. Myrhaug