Før helga ble det endelig klart at Norsk kylling skal bygge sin nye fabrikk på Furumon i Orkdal. Det ble klart etter et styremøte torsdag, men offentliggjort først etter et allmøte hos bedriften på Støren fredag ettermiddahg. For Orkdal så betyr vedtaket at det skal investeres nærmere to milliarder i Orkdal, samt at etableringa vil representere i størrelsesorden 200 til 300 arbeidsplasser. Og når Thomas Løseth fra Orkdal i tillegg gikk hen og vant The Voice lørdag kveld, var det en glad og fornøyd ordfører som gikk på jobb mandag.

- Med tanke på det som har skjedd de siste dagene, så kan man vel konkludere med at vi er godt fornøyd med adventstida så langt, forteller Bang mandag formiddag.

- Ganske rolig

I utgangspunktet lå det veldig synlig i kortene at styret i Norsk kylling ville vedta Orkdal som lokaliseringssted for sin nye fabrikk. Ikke minst etter at et overveldende flertall i kommunestyret sa ja til reguleringsplanen onsdag. Men det spredte seg en viss grad av usikkerhet da Vannområde Orkla og Vannregion Trøndelag, dagen før styremøtet i Norsk kylling, varslet at de ville bringe flyttinga av Furumokjela inn for ESA. Bang forteller at han tross dette var relativt rolig da han dro heim fra jobb onsdag ettermiddag.

- Jeg har hele tida sagt at jeg ikke tar noe for gitt i denne saken før spaden stikkes i jorda, og det ble avfødt litt usikkerhet da dette ESA-utspillet kom på banen. Men etter at kommuneadvokaten hadde vurdert utspillet onsdag ettermiddag, følte jeg meg ganske rolig på at dette ville gå veien da jeg dro heim fra jobb onsdag, forteller Bang.

- Ikke nedbygging

- Hvordan har du som ordfører for «jordvernpartiet» Senterpartiet opplevd kritikken som har kommet mot det å legge fabrikken på et areal bestående av matjord?

- Det har vært et heftig trykk rundt dette, men Senterpartiet i Orkdal har hele veien stått sammen i denne saken. Og da vi fikk på på plass en god løsning med jordflytting, så ble dette spørsmålet enklere å handtere. Det som nå skjer er i tråd med kommunens landbruksstrategi. Norsk kyllings ankomst til Orkdal representerer i realiteten ikke nedbygging av matjord, i og med at den skal flyttes og reetableres dekar for dekar. Derfor føler vi at dette er en god sak på alle måter.

- Hvordan vil kommunen følge opp dette med jordflytting og reetablering av Furumokjela?

- Når det gjelder Furumokjela så vil vi relativt raskt sette ned ei arbeidsgruppe bestående av alle involverte parter. Målet med det er å berede grunnen for at vi skal få til et så godt resultat som mulig. Også når det gjelder jordflyttingsprosjektet, så vil vi følge opp tett og godt fra kommunens side, sier Oddbjørn Bang.