Snillfjord

Statkraft har laget nye visualiseringer som viser vindkraftutbygginga i Snillfjord, Hitra og på Fosen framstår i terrenget. Vindmøllene er manipulert inn i bildet og oppdatert i utforming, antall og plassering.

— Neste år starter vi montering av turbiner i Roan vindpark. Derfor ønsker vi å vise fram oppdaterte bilder for å vise fram hvordan det kommer til å se ut når alle turbinene er ferdig montert. Kanskje vil noen synes dette ser voldsomt ut, men på de nye visualiseringene er vindparkene på sitt mest synlige.

Det sier kommunikasjonsansvarlig for utbygginga, Geir Fuglseth, i Statkraft.

Et stort prosjekt

Bildet av Geitfjellet vindpark i Snillfjord, er tatt på rasteplassen like sørøst for krysset Fv 714/Fv 301. Minst fem av de til sammen 43 vindmøllene er synlige fra dette stedet.

— Synligheten vil variere med værforhold og avstand, og det spørs selvsagt hvor du står når du ser dem, kommenterer Fuglseth.

Geitfjellet vindpark er en av i alt seks vindparker Statkraft bygger gjennom selskapet Fosen Vind. Det andre på sørsiden av Trondheimsfjorden er prosjektet Hitra 2. De fire øvrige ligger på Fosen. De seks prosjektene ligger i fem kommuner. To prosjekt på Fosen; Roan og Storheia, er godt i gang.

Til sammen er det snakk om en utbygging på 1000 MW, noe som blir regnet som et stort prosjekt. Geitfjellet er på 154,8 MW, med en produksjon på 470 GWh.

«En håndfull» til Heim

43 turbiner skal altså fordeles på Geitfjellet (se egen skisse). Men ifølge Geir Fuglseth kommer ikke alle til å bli liggende i nye Orkland kommune fra 1. januar 2020.

— Med nye kommunegrenser anslår vi at fire til seks vindmøller blir liggende i Hemne, altså nye Heim kommune. Siden vi ikke har helt eksakt plassering av hver enkelt vindmølle på plass ennå, kan vi ikke si det mer presist. Vi har så langt sagt at «en håndfull» av de 43 vindmøllene havner i nabokommunen, sier Fuglseth.

Lokale muligheter

I mars neste år starter bygging av tilkomstveier til anlegget i Snillfjord. Totalt bygges det 42 kilometer veier og internveier, samt fundamenter.

Flere lokale entreprenører har mulighet for å få oppdrag på denne deler av utbygginga.

— Tilbudsfristen går ut faktisk denne uka, med tildeling til våren. Men jeg har ikke oversikt over hvordan responsen har vært. Men her er det store muligheter for lokale entreprenører, enten alene eller sammen med andre. Vi har gode erfaringer med dette fra de to prosjektene som er i gang på Fosen, sier Fuglseth.

Selve bygginga vil ikke folk flest legge veldig mye merke til siden arbeidet vil foregå på fjellet, men det blir likevel en viss aktivitet med tungt materiell og folk som skal ha et sted å bo under utbygginga.

Totalt 11 milliarder

Ifølge framdriftsplanen, starter montering av turbiner i 2020. Samme året settes også anlegget i drift. Produksjonen kobles til 420 kV kraftledningen fra Namsos til Surnadal, er prosjekt som er godt i gang.

Hele utbygginga har en prislapp på ca. 11 milliarder kroner, og omfatter totalt 280 turbiner. Snillfjords andel av dette vil tilsvare ca. 1,7 milliarder. Dette er altså tall som kun omfatter vindkraftutbygginga og ikke bygginga av kraftledningen i regi Statnett.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300

Kartet viser foreløpig plassering av de 43 vindmøllene. Noen vil havne i nye Heim kommune. Foto: Kartskisse: Statkraft