Orkdal

Sør-Trøndelag fylkeskommune i samarbeid med Statens vegvesen, har tildelt årets trafikksikkerhetspris til Gunn Mari Simonsen Bach fra Orkdal.

Hun har i en årrekke vært en pådriver for Orkdal kommunes trafikksikkerhetsdager, og har siden 2010 holdt foredrag for avgangselever i grunnskolen i tre kommuner, samt i den videregående skolen.

Siden 2010

Gunn Mari har selv mistet et barn. En aprildag i 2004, mottok hun og familien budskapet om at eldstesønnen Gaute på 22 hadde omkommet i ei bilulykke ved Kårmo på Fv 65. Tre menneskeliv gikk tapt i ulykken.

— Han var passasjer i den ene bilen, der begge omkom, forteller Gunn Mari Simonsen Back.

Det sier seg selv; det er kanskje den aller verste beskjeden å få. Å miste et barn. Men etter hvert som årene gikk, begynte en idé å modnes i hodet hennes. Hun ville snu ulykka med sin egen sønn til noe positivt. Hun kontaktet nødetatene i Orkdal om å bli med på et opplegg i skolen, og fikk god respons. I 2010 holdt hun sitt første foredrag - med prest og begravelsesbyrå til stede. Arenaen var Orklahallen, der elever har vært samlet til den årlige trafikksikkerhetsdagen siden da.

— Dersom jeg redder ett liv, er det verdt det, sier hun.

Bidrar til nullvisjonen

Karin Bjørkhaug, leder i fylkets trafikksikkerhetsutvalg, sier følgende om prismottakeren:

«Trafikksikkerhetsdagene har blitt et viktig arrangement som i tillegg til elever fra Orkdal kommune, inkluderer elever fra nabokommunene.

Gunn Mari Simonsen Bach har gjennom engasjement og styrke omgjort et meningsløst tap til et verdifullt forebyggende arbeid.

Det er en svært prisverdig innsats og et viktig bidrag i arbeidet mot nullvisjonen: Ingen drepte eller hardt skadde i trafikken».

— Jeg må si det var veldig overraskende da jeg i midten av november mottok nyheten om at jeg er prisvinneren, sier hovedpersonen selv, som mottok prisen av fylkesordfører Tore O. Sandvik under fylkestingets samling i Trondheim onsdag.

Håper det hjelper

Trafikksikkerhetsprisen er et stipend på 20 000 kroner. Den er en æresbevisning som markerer prisvinnerens spesielle innsats for trafikksikkerheten i fylket, og den skal bidra til videre innsats innenfor trafikksikkerhetsarbeidet.

Til våren er Gunn Mari Simonsen Bach klar for innsats igjen.

— Trafikksikkerhetsdagen arrangeres i april. Jeg vil også benytte anledningen til å takke Orkdal kommune for at de arrangerer denne dagen, og for samarbeidet med de etatene som deltar, sier hun.

— Hvordan er responsen fra elevene?

— De lytter og er svært stille. Få stiller spørsmål. At et begravelsesbyrå også deltar, tror jeg er ekstra effektfullt. Jeg tror en slik historie fra virkeligheten er det beste når det gjelder forebyggende arbeid. Jeg håper det hjelper når de ungdommene som sitter i salen skal ut på veien selv, sier Gunn Mari Simonsen Bach.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300

Året er 2011, og Gunn Mari Simonsen Bach får en utmerkelse av daværende medlem av trafikksikkerhetsutvalget i Orkdal, Kåre Kurås. Foto: Ida Kroksæter