Under onsdagens formannskapsmøte ble prioriteringene av spillemiddelsøknader vurdert. De siste årene har det blitt tradisjon for å ikke endre noe på rekkefølgen i spillemiddelutbetalinger. Nye anlegg som kommer til, blir satt nederst og må vente på tur. Heller ikke i år ble det endret noe på rekkefølgen i utbetalingen og mye tyder på at det aller meste kommer til å gå til Knyken og Idrettsparken som utgjør de syv øverste plassene på listen.

Orkdal får mye

Idrettslagene i Orkdal kommune har stått for en eventyrlig anleggsutvikling de siste årene og det har også vært svært positivt når Sør-Trøndelag fylkeskommune (STFK) skal bestemme hvor mye hver enkelt kommune skal få. I fjor fikk anlegg i Orkdal hele 7 546 000 kroner i spillemidler. Den totale rammen for fordeling av spillemidler i STFK var 88 341 000 kroner. Dermed fikk Orkdal kommune hele 8,5 prosent av det totale spillemiddelbeløpet i fjor.

Slik ser listen over prioriterte spillemidler for idrettsanlegg og nærmiljøanlegg ut.

Kortere ventetid

Grunnen til at STFK har gitt Orkdal kommune større utbetalinger er for å korte ned ventetiden på utbetalingene for idrettsanleggene. For noen år siden var ventetiden i Orkdal på nærmere åtte år, mens den gjennomsnittlige ventetiden er på fire år. Med utbetalingen på drøyt 8 millioner i 2016 og 7,5 millioner i 2017 har nå ventetiden i Orkdal gått kraftig ned og vil komme ned på fire år forutsatt at Orkdal kommune blir tilgodesett med noenlunde samme beløp i årene fremover.

- Vi håper selvfølgelig på å få et beløp i det området vi har fått tidligere, men dette er noe fylkespolitikerne kommer til å avgjøre. Det kommer også an på de rammene som stilles til rådighet fra Norsk Tipping, sier kultursjefen i Orkdal kommune Kai Roger Magnetun.

I tillegg til de 17 ordinære idrettsanleggene er det også to nærmiljøanlegg på listen. Kjørmoen aktivitetsflate og Kjørmoen turvei og tursti har spillemiddelsøknader inne på totalt 448 000 kroner. Det er fylkeskommunen som vil avgjøre om de blir prioritert i år.

Folkebad

I løpet av neste år vil også det planlagte folkebadet komme inn på spillemiddellisten. Det vil være det desidert dyreste idrettsanlegget i Orkdal. Spillemiddelkalkylene for folkebadet viser at det vil søkes om 36 600 000 kroner i spillemidler om Orkdal står alene og 47 580 000 kroner om det blir et interkommunalt samarbeid. Det vil i så fall ta mange år å få utbetalt. Vanlig prosess er at de siste anleggene som det kommer inn spillemiddelsøknader for, blir satt nederst på prioriteringslisten, men vil det også gjelde folkebadet?

- Det kommer nok helt sikkert til å bli gjort en vurdering av det av politikerne og idretten i kommunen. Vanlig prosess er at det skal nederst, men et såpass stort anlegg vil det nok kanskje være naturlig med en debatt rundt, tror Magnetun.

ola.rise@avisa-st.no

952 52 255

Snøproduksjonsanlegget til Orkdal IL står øverst på prioriteringslisten for spillemidler. Foto: Foto: Orkdal IL