Hvis man oppsummerer alle feil og utfordringer som har dukket opp både under planlegging, prosjektering, bygging og ferdigstilling av de 10 bo- og mestringsboligene i Børsa, så vil nok mange være fristet til å påstå at prosjektet har vært gjenstand for slett administrativ styring. Boligene skulle stå innflyttingsklare 1. september i år, men de første beboerne kunne først flytte inn nå for tre uker siden fordi kommunen ikke kunne gi midlertidig brukstillatelse tidligere. Men selv etter at beboerne har bergynt å flytte inn, dukker det stadig opp nye mangler ved boligene. Den siste feilen som er meldt inn er at det mangler nett- og TV-signaler inn til leilighetene.

Fortvilelse

Pårørende til beboerne ST har vært i kontakt med uttrykker fortvilelse over at nye problemer stadig dukker opp. ST får opplyst at tre unge beboere sitter i leiligheter uten tilgang verken til nett eller TV. Kabler er lagt fra datarommet i kjelleren og ut til hver enkelt leilighet, men kommunen har ikke klart å få på plass nett- og TV-signaler inn til datarommet.

- Det er vanskelig å fatte at det skal ta så lang tid å få ordnet noe som enkelt som data- og TV-signaler. Her snakker vi om en gruppe ungdommer som kanskje mer enn noen er avhengig av at slike ting er på plass for å kunne oppleve nødvendig grad av trivsel. Når vi som pårørende rapporterer om mangler ved boligene, så er det ingen som tar ansvar. Ansvaret dyttes nedover helt til det forvitres og ingen ting skjer. Vi blir veldig oppgitt og slitne over at det stadig dukker opp feil og mangler som burde vært unngått ved skikkelig styring av prosjektet, forteller en pårørende ST har vært i kontakt med.

Mange snubletråder

Og det er nok grunn til å være oppgitt. For hvis man oppsummerer hele dette prosjektet til nesten 50 millioner kroner, har det vært problemer og utfordringer hele veien. Her følger en oversikt over hva som har skjedd siden saken kom på bordet til realitetsbehandling i 2014:

2014: Det ble sagt fra administrasjonens side at prosjektet skulle koste 30,6 millioner kroner.

Oktober 2015: Kommunestyret behandlet forprosjektet. Da var prislappen økt med 16 millioner kroner til 46,3 millioner kroner.

Februar 2016: Kommunen mottok flere innsigelser knyttet til grunnlaget og gjennomføringa av prekvalifiseringa og konkurransen. Det ble i tillegg avdekket feil ved måten konkurransen ble gjennomført på. Dermed måtte hele konkurransen avlyses og prosjektet måtte utlyses på nytt.

Januar 2017: En glipp i prosjekteringa gjorde at utvendig vann- og avløpsanlegg ble avglemt og dermed ikke med i anbudskonkurransen. Dette førte til at prosjektet ble én million kroner dyrere, og kommunen tapte trolig rundt 100 000 kroner på at denne delen ikke ble anbudsutsatt.

November 2017: Boligene skulle ha stått innflyttingsklare juli, men innflyttinga ble utsatt til 1. september. Ennå i midten av november var ikke boligene innflytningsklare fordi et branntilsyn den 15. september avlørte hele 66 mulige avvikspunkter. To uker senere er avvikspunktene redusert til noen få og svart opp. Brukstillatelse blir dermed gitt.

7. desember: ST har en sak om brukere og pårørende klager over for trang inngansdør, dørstokker og at parkeringskjelleren er bygd for lav til at biler for rullestolbrukere kan parkere der.

14. desember: Tre uker etter innflytting mangler fortsatt nett- og TV-signaler.

Ikke fornøyd

Rådgiver i rådmannens stab med ansvar for helse og mestring, Erik Eide, innrømmer at han ikke er fornøyd med det som har skjedd i denne saken. Og konfrontert med om han synes administrasjonen har fulgt opp prosjektet godt nok underveis, så svarer han at det er et betimelig spørsmål.

- Jeg forstår at spørsmålet blir stilt. Svaret er nok nei. At tekniske løsninger ikke kommer på plass, er vi ikke fornøyd med. Vi må nå foreta ei grundig evaluering av hele prosjektet, slik at vi kan lære av de feil som er gjort. Så ydmyke må vi kunne være, sier Eide.

- Hva med at bygget fortsatt mangler nett- og TV-signaler?

- Også det skulle ha vært på plass, bare så det er sagt. Vi drøftet dette på et møte mandag, og vi vil prioritere å få dette på plass så snart som overhode mulig.