Det sier Hemne-ordfører Odd Jarle Svanem etter at kommunestyret tirsdag vedtok budsjettet for 2018.

De kommende åra står Hemne overfor minst to store investeringer: Ny drikkevannskilde for abonnenter som i dag er tilknyttet Eidsneset vannverk til ca. 40 millioner, og bygging av ny brannstasjon til over 30 millioner. Sistnevnte, som i dag er lokalisert i tilknytning til rådhuset, skal stå ferdig innen 1. juli 2019 ut fra sentrale krav.

— Begge disse tiltakene får oppstartsmidler neste år og mer i 2019. Når det gjelder vannforsyninga, må vi utrede skikkelig hva som er best egnet som ny vannkilde. Det kan bli enten Rovatnet eller Rennsjøen på grensa til Aure.

— Ny brannstasjon skal også utredes, blant annet hvor den skal ligge. Men Storøya er det mest sannsynlige valget, sier Svanem.

Skolene består

Sodin skole vil oppleve en reduksjon av drifta på 440 000 kroner i 2018. Dette er en halvårseffekt, med full tyngde fra 2019. Årsaken er at to klassetrinn går fra tre- til todeling etter nedleggelsen av Jarlen Mottakssenter. Sodin vil få ca. 40 færre elever som følge av dette.

— Dette er en tilpasning til at vi ikke lenger har et mottak. Derfor vil ikke dette være et reelt kutt i tjenesten, selv om opposisjonen var noe bekymret for reduksjonen. Det kom imidlertid ikke noe motforslag, sier ordføreren.

I år var det ikke noe tema å diskutere nedlegging av grendeskoler.

Styrker helsestasjon

ST omtalte i forkant av behandlinga at pleie/omsorg er budsjettvinneren i Hemne for neste år. Grunnbemanninga ved Hemne helsesenter øker, tilsvarende 1,2 millioner kroner, og det er politisk enighet om ikke å lytte til rådmannens forslag om å kutte 700 000 kroner på helsestasjonen. Dette innspillet kom også som følge av at flyktningmottaket er lagt ned, men politikerne mener det er viktig å styrke tilbudet.

Brukere av hjemmesykepleien får installert e-lås på sine boliger, og stillingsandelen for sykehjemslegen øker med 30 prosent.

Lettere i år

— I det hele tatt en veldig grei prosess, der partiene i posisjon og opposisjon kom fram til et omforent forslag. Fra talerstolen ble det også gitt uttrykk for at det har vært en god prosess, der vi ikke har vært stilt overfor så store utfordringer som tidligere år, oppsummerer Odd Jarle Svanem.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300

Ordfører Odd Jarle Svanem er glad for «lite krangling» om neste års budsjett. Foto: John M. Myrhaug