- Vi må se på driftsnivået framover på grunn av behovet for få til de investeringene som planlegges. Vi må sørge for at vi har handlingsrom til å gjennomføre dem, selv om det blir noen sprekker. I dag er det ikke handlingsrom i økonomiplanen. Det må vi se på i nær framtid. Vi må sikre oss at de investeringene vi jubler for nå, faktisk kan gjennomføres uten at vi tømmer alle fondsreserver og drar opp lånebelastninga mer enn nødvendig, sa ordfører Are Hilstad.

- Det er lagt opp til å bruke mer penger enn vi får i inntekt fra staten. Det vil ikke være bærekraftig over år, og det er vi fullstendig klar over. Arbeiderpartiet ser oss nødt til å gjøre en del grep for å få på plass et budsjett i kommende år. Allerede i starten av 2018 bør vi starte en del prosesser som bevisstgjør oss politikere som har lange ønskelister, og vi må be administrasjonen være litt strengere med oss, sa Odd Arild Svartbekk (Ap).

Politisk avklaring

Rådmann Petter Lindseth tok ordet og advarte mot å starte store omstillingsprosesser midt i en allerede pågående omstillingsprosess (Orkland-sammenslåinga). Men sa samtidig at det er naturlig å se på driftsnivået.

- Dette er først og fremst ei bestilling til ei politisk avklaring. Enten må vi gjøre dette, ellers må vi gjøre innsparinger her og nå i dette møtet. Vi skal ha økonomiplaner i balanse. Det var nære på en innføring av handlingsregler i fellesnemnda, og da kunne vi risikert å stå her og vedta kuttene nå. Men det ble ikke vedtatt. Nå ønsker vi å ha en åpen prosess hvor formannskapet kan gjøre dette rundt et politisk bord, og vurdere hvilke sektorområder som trenger barberkniv eller ikke barberkniv, sa Hilstad.

Følgende forslag fra Ap ble lagt inn i vedtaket, mot seks stemmer: Formannskapet får fullmakt til å starte et analysearbeid av kommunens økonomiske handlingsrom med mål om å finne årlige innsparinger i driften for økonomiplanens tre siste år på 1,5 % av 2018-budsjettet. Arbeidet legges fram som egen sak i kommunestyret i løpet av første halvår 2018, og danner grunnlag for eventuell revidering av økonomiplan 2018–21.