«Har du lest på Orkanger Vel at…» er en setning vi ikke lengre vil høre. For 31. desember 2017 var den siste dagen for oppdatering av nye saker på Orkanger Vel sin hjemmeside. En side som blant annet har skapt forargelse, debatt, glede, sinne og fått oppslag i Dagens Næringsliv.

Som innbygger og lokalpolitiker har jeg lest siden den med stor interesse. I de 10 årene Hans Kringstad har drevet siden på dugnad, så har den irritert og gledet meg. Artikkelen om analysen om Orkdal Ap sitt valgresultat i 2011 provoserte meg kraftig, mens aprilspøken ifra 2013 om at jeg ikke ville ha fjernet Orkanger parfymeri sin reklameplakat av en «kjekkas med six-pack og matroslue», moret meg.

At Hans Kringstad nå slutter med å oppdatere siden, fører til at innbyggerne blir mindre opplyst om det som skjer i kommunen. For han gjorde en stor dugnadsinnsats for felleskapet med å følge med på postlistene til Orkdal kommune og skrive saker om det han fant. Ja, han skapte debatt med å skrive krasse og kritiske artikler/ kommentarer om hvordan han ser samfunnsutviklingen, men det har vært en styrke for lokaldemokratiet. For selv om en kan være uenig i det som ble skrevet, så kan vi alle være enig om at er bra at vi har engasjerte og maktkritiske innbyggere. For som den amerikanske forfatteren Michelle Templet har sagt «if you're not going to use your free speech to criticize your own government, then what the hell is the point of having it?»

Et levende lokaldemokrati trenger uredde innbyggere som hever stemmen og skaper debatt. Som folkevalgt setter jeg pris på at det blir skapt debatt om aktuelle lokale saker. Det er bare synd at flertallet av oss folkevalgte ikke er flinke nok til å delta i den offentlige samtalen.

Men innholdet på Orkanger Vel var heldigvis mye mer en politikk. Det var også en side der en kan lese om idrett, arrangement og andre hendelser som skjedde på Orkanger.

Så takk til Hans Kringstad og Orkanger Vel for en informativ hjemmeside som tok pulsen på lokalsamfunnet vårt. Den vil bli savnet.